Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Nieuwe verdachten moord Peter R. de Vries voor de rechter: "Mijn cliënt wist niet eens wie hij was"

13 oktober 2022, 20.20 uur · Aangepast 14 oktober 2022, 06.43 uur · Door Flip Linssen

Een volle rechtbank aan de Parnassusweg vandaag. De drie verdachten die volgens het Openbaar Ministerie betrokken zijn bij de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries staan centraal: Gerower M., Erickson O., en Krystian M. Opvallend is dat door de advocaten van Erickson O. wordt gevraagd de voorlopige hechtenis in te trekken, hij zou volgens zijn verdediging niet verantwoordelijk zijn voor de moord.

AT5

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries op klaarlichte dag neergeschoten na een uitzending van RTL Boulevard.  Vandaag begint de tweede zaak tegen verdachten, met de titel Hendon. De eerste pro-forma vindt plaats, ofwel tussentijdse zitting waarbij het Openbaar Ministerie de rechtbank om verlenging van het voorarrest vraagt. Het is de start van een geheel nieuwe rechtszaak waarbij drie andere betrokkenen en mede-verantwoordelijken voor de moord op De Vries centraal staan.

Iraklia of Hendon?

Rondom de moord van de misdaadjournalist lopen twee rechtszaken. De eerste zaak is die rondom Kamil E. en Delano G., de schutter en de bestuurder van de vluchtauto direct na de moord. Eind augustus werd bekend dat die gehele zaak, die al meer dan een jaar loopt, mogelijk opnieuw moet.

Vandaag gaat het om drie andere verdachten. In de rechtszaal zit onder andere Krystian M., vandaag volledig onherkenbaar met mondkap en capuchon op. Hij zou de uitvoerders van de moord (Kamil E. en Delano G.) hebben aangestuurd op en in aanloop naar de betreffende dag. "Het Openbaar Ministerie verdenkt hem dat hij de aanstuurder is geweest, dat hij telefoon, auto en wapens heeft geleverd om het uit te voeren", zegt een persofficier van het Openbaar Ministerie. "Er worden heel duidelijk aanwijzingen gegeven wie ze moeten hebben en op wat voor manier. Er worden dingen gezegd als deze hond moet je hebben."

De filmploeg

Naast de hoofdverdachten zit de zogenaamde 'filmploeg' in de zaal. Het gaat hierbij om Gerower M. en Erickson O. De twee zouden volgens het Openbaar Ministerie video's hebben gemaakt net na de moord en dit beeld hebben verspreid via sociale media.

Ook zouden de verdachten als 'spotter' hebben gefungeerd.  Zo zouden ze meer dan drie kwartier in de McDonalds bij de studio van RTL-Boulevard hebben gezeten voordat De Vries naar buiten kwam. Maar dat is volgens de advocaten van O. niet hoe het zit. "Onze cliënt heeft die route wel gelopen, maar dat zegt niet direct dat hij medeplichtig is. Hij heeft niet zelf gefilmd, dat deed de andere verdachte." Om die reden vragen zijn advocaten om het voorarrest voor hem niet te verlengen.

Terrorisme

Volgens het OM is bij alle drie de verdachten sprake van een terroristisch oogmerk. Omdat er doelbewust is gezorgd voor angst bij de maatschappij wordt van terrorisme gesproken. "Mijn cliënt kende Peter R. de Vries niet eens, hij had geen idee wie het was. Hoe kun je dan terrorisme uitoefenen?", vraagt advocaat van O. zich af.

"Als je goed kijkt naar bijvoorbeeld de screenshots van de camerabeelden", vertelt de advocaat van de nabestaanden Annemiek van Spanje, "dan is dit geen toevallige ontmoeting en toevallig filmen op straat geweest."

Het voorarrest van alle drie de verdachten is verlengd, op 6 januari 2023 vindt de volgende pro-formazitting plaats. Daarbij hoopt het Openbaar Ministerie begin volgend jaar met de inhoudelijke behandeling van de zaak te kunnen starten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938