Start van hoofdcontent

Stad

nl

WK-winst Marokko massaal gevierd, Mercatorplein weer leeg na noodbevel burgemeester

1 december 2022, 18.09 uur · Aangepast 1 december 2022, 21.41 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Honderden fans van het Marokkaanse nationale elftal hebben vanavond de plaatsing van Marokko voor de tweede ronde van het WK gevierd. Vooral op en rond het Mercatorplein was het druk. De winst werd gevierd met vuurwerk, vlaggen en een hoop getoeter. In de loop van de avond werd er toch weer zwaar vuurwerk afgestoken, waarna burgemeester Halsema een noodbevel uitvaardigde. Iedereen diende het plein te verlaten. De Mobiele Eenheid werd ingezet, maar hoefde geen charges uit te voeren.  

De woordvoerder van de politie laat weten dat er meerdere aanhoudingen zijn verricht rond het Mercatorplein.  De waterwerper van de Duitse politie is ook op het plein aanwezig. Volgens een verslaggever ter plaatse is de ME in linie over het plein gegaan, waar op dat moment niet heel veel fans meer aanwezig waren. 

Direct na de winst van Marokko op Canada verzamelden zich honderden Marokko-supporters op het plein. Er werden veel fakkels afgestoken en toeterende auto's reden af aan. Ook rond Plein '40-'45 en het Osdorpplein werd flink feestgevierd. 

AT5

Marokko op het WK

De leeuwen van de Atlas doen dit jaar voor de vierde keer mee aan het belangrijkste voetbaltoernooi van de wereld. De ploeg wist zich nu twee keer achter elkaar te plaatsen, daarvoor was het laatste optreden van Marokko op het WK in 1998. 

Tijdens het WK in Rusland van 2018 werd het land kansloos uitgeschakeld in een poule met Spanje, Portugal en Iran. Er werd maar één punt behaald. In 1986 werd Marokko eerste in de groep en behaalde als debutant meteen de achtste finale, daar stuitte het land op uiteindelijke finalist West-Duitsland en verloor toen met 0-1. 

De ploeg, waaronder andere oud-Ajacieden Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui spelen, hadden genoeg aan een gelijkspel tegen Canada. De Canadezen werden uiteindelijk verslagen met 2-1. Marokko treft in de achtste finale als groepswinnaar de nummer twee van groep E, waar Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica inzitten. Japan staat op het moment tweede in die groep, maar de uiteindelijke stand wordt bekend na de wedstrijden van 20.00 uur vanavond. Dinsdag 6 december om 16.00 uur speelt Marokko weer.

AT5

Extra maatregelen

Afgelopen zondag liep het feest op het Mercatorplein uit de hand. Uiteindelijk moest de ME ingrijpen en het plein schoonvegen. Eén persoon werd aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk. Vanochtend werden nog twee mannen, van 41 en 20 jaar oud, aangehouden voor opruiing en openlijke geweldpleging.

Vanwege de ongeregeldheden op het plein besloot de driehoek  (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie) om extra maatregelen in te zetten. Zo werden het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester De Vlugtlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebied en er is er meer politie aanwezig. Daarnaast is er ook een waterwerper van de Duitse politie aanwezig. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938