Stad

Kijken naar Koppen: Ghana vliegt eruit, maar juicht voor Zuid-Korea

3 december 2022, 13.30 uur · Aangepast 4 december 2022, 10.50 uur · Door Nienke Teunissen & Romain Beker

Vrijdagmiddag stroomt het vol bij Club Atelier in Nieuw-West. Zo'n honderd Ghanezen komen bij elkaar om de laatste poulewedstrijd van hun thuisland te bekijken. Als ze winnen van hun rivaal Uruguay gaan ze door naar achtste finale. Er hangt dus veel vanaf!

Op de Anthony Fokkerweg in Nieuw-West is het tien minuten voordat de wedstrijd begint nog rustig. "Ghanezen komen altijd wat later", wordt gezegd. En jawel, om stipt 16.00 uur zit het vol bij Club Atelier. Veel fans zijn vanuit hun werk gekomen. Met vlaggen en shirtjes met de kleuren van Ghana zitten ze gespannen klaar.

Terug naar 2010

Bij het startsignaal is de sfeer nog rustig, maar wanneer Ghana in de achttiende minuut een strafschop mist, verandert dit. Op het puntje van hun stoel volgt het publiek de bal nauwkeurig. Helemaal wanneer Suárez aan de bal is. De Uruguayaanse speler is niet geliefd bij de Ghanezen. Dat merk je aan de handen die de lucht in gaan en de blikken die gaan richting het scherm.

In 2010 speelden de twee landen tegen elkaar op het WK in Zuid-Afrika. In de kwartfinales lijkt een Ghanese speler het winnende doelpunt te maken in de laatste minuut, maar doordat Suárez hands maakt, gaat de bal naast. Ghana krijgt een strafschop, maar mist. Uiteindelijk wint Uruguay na penalty's.

Juichen voor Zuid-Korea

Terug naar het heden. Wanneer de tweede helft begint, lijkt het qua sfeer weer op hoe de eerste helft begint. Richting de slotfase gaat het tempo in de wedstrijd omhoog en daarmee ook de spanning in de zaal. De fans blijven minder op hun stoel zitten en iemand met een fluitje, fluit meer dan ooit. De kansen voor Uruguay én Ghana vliegen om de oren. De keepers van beide ploegen blijven scherp en laten geen goal meer door. Toch wordt er gejuicht, maar dan voor Zuid-Korea. Zij scoren in de wedstrijd tegen Portugal, waardoor Uruguay er virtueel uit ligt. "Zolang Uruguay het niet haalt, ben ik blij", zegt supporter Scottie. "Het maakt me niet meer uit wie er wint."

Wanneer er wordt afgefloten, springen de kijkers op en wordt er gedanst. De eindstand: 0-2. Ghana verliest en ligt eruit, maar ook Uruguay gaat niet door naar de achtste finale.