Start van hoofdcontent

Stad

nl

Anticlimax voor fans in Amsterdam, Marokko verliest halve finale WK van Frankrijk

14 december 2022, 21.56 uur · Aangepast 15 december 2022, 00.19 uur · Door AT5

Marokkaanse Amsterdammers hebben hun team vanavond zien verliezen van Frankrijk. Het werd 2-0 op het WK in Qatar. 

Het was de eerste keer dat het Marokkaanse elftal, de eerste keer zelfs dat een Afrikaans land in de halve finale stond, maar het is dus vanavond niet gelukt om de finale te halen. Marokko speelde met het hart maar kon de effectieve Fransen niet laten wankelen. 

Na de eerdere overwinningen van het Marokkaans elftal ontstonden er grote feesten op Amsterdamse straten. Toch grepen groepen jongeren de feesten ook aan om, soms als de meeste feestvierders vertrokken waren, met zwaar vuurwerk voor een grimmige sfeer te zorgen. Het Mercatorplein, de Molukkenstraat en Tussen Meer zijn daarom ook vanavond een veiligheidsrisicogebied.

Op het Mercatorplein was het rond 22.15 uur rustig. De Mobiele Eenheid was met een aantal busjes aanwezig. Ook stonden er, net als tijdens eerdere wedstrijden, buurtvaders op het plein. Er waren verder nauwelijks mensen op de been. 

Op Tussen Meer in Osdorp ontstond een file met een lange stoet aan auto's. Ook wordt er veel getoeterd. Daarnaast wordt er vuurwerk afgestoken. De politie heeft een aantal straten afgezet. 

AT5

De hoeveelheid vuurwerk nam rond 23.30 uur toe. Tussen Meer stond ondertussen nog steeds vol met toeterende auto's. De politie heeft inmiddels de straat Hoekenes afgesloten, waarschijnlijk met de bedoeling dat het rustiger wordt op Tussen Meer. Het aantal auto's neemt daardoor ook af.

Volgens een politiewoordvoerder is het in alle drie de veiligheidsrisicogebieden vanavond rustig gebleven. "Alleen op Tussen Meer zijn wat auto's en wat personen." Ze zegt dat er daar inderdaad vuurwerk afgestoken werd, maar het ging daar volgens de woordvoerder, op een uitzondering na, niet om zwaar vuurwerk.

Update 00.00 uur:

Inmiddels heeft de Mobiele Eenheid na een noodbevel toch ingegrepen op Tussen Meer

Het GVB had een groot deel van de dienstregeling uit voorzorg aangepast, wat betekende dat meerdere trams en bussen niet reden. Rond 22.30 uur ging een aantal bussen en trams weer rijden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938