Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plan om gordijnen op Wallen te sluiten valt slecht bij sekswerkers: "Creëert onveilige situatie"

16 december 2022, 17.27 uur · Aangepast 16 december 2022, 19.49 uur · Door Quirien Euwe

Een voorstel om gordijnen van sekswerkers op de Wallen dicht te laten, lijkt op steun te kunnen rekenen van een ruime meerderheid in de gemeenteraad. De maatregel zou er volgens indiener Ilana Rooderkerk (D66) voor moeten zorgen dat sekswerk minder "als attractie" gezien wordt en zo overlast vermindert. Maar sekswerkers zelf zijn fel tegenstander van de maatregel: "Dit creëert juist een onveilige situatie die iedere betrokken partij wil voorkomen."

"Aapjes kijken"

Dat schrijft het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) aan AT5 naar aanleiding van een artikel van Het Parool over het voorstel. “We pleiten ervoor om de gordijnen van de ramen te sluiten", zei Rooderkerk donderdag in de raadscommissie waar het voorstel werd besproken. "Daarmee gaan we de uitwassen van aapjes kijkende toeristen die vrouwen bejegenen tegen en kunnen we de sekswerkers hun beroep laten uitoefenen met waardigheid, in vrijheid en in veiligheid."

Maar volgens het PIC zou het sluiten van de gordijnen juist een heel ander effect hebben. "Wij leggen graag uit dat, nog meer dan dat sekswerkers bekeken worden achter de ramen, de bezoekers van het gebied bekeken worden door de sekswerkers", aldus het PIC. "Een essentieel deel van het werk is het screenen van potentiële klanten waar veel sekswerkers in het wallengebied een grote rijkdom aan mensenkennis in hebben opgebouwd." En dat screenen kan niet meer op het moment dat de gordijnen dicht zijn. 

Quote

"Dit voorstel creëert juist de 'wetteloze vrijplaats' die mevrouw Rooderkerk, de burgemeester én sekswerkers niet wensen"

Prostitutie Informatie Centrum (PIC)

Bij dichte gordijnen weten potentiële klanten bovendien niet of een sekswerker aan het werk is of niet. Een qr-code bij het raam of een reserveringssysteem zou uitkomst moeten bieden. Volgens het PIC kan dit bij de klant de verwachting scheppen dat reservering gelijk staat aan het recht om naar binnen te mogen.

Volgende week motie

"Deze onrechtmatige verwachtingen, in combinatie met het afnemen van de grootste veiligheidsmethode van sekswerkers: het raam, creëert juist de ‘wetteloze vrijplaats’ die mevrouw Rooderkerk, de burgemeester én sekswerkers allemaal niet wensen", aldus het PIC.

Rooderkerk zal vermoedelijk volgende week een motie indienen over het voorstel. De PvdA, VVD, JA21, Denk, Partij voor de Dieren, Volt en BIJ1 lijken het plan te steunen. "Al jaren worden de sekswerkers in Nederland en dus ook in Amsterdam, achtergesteld en niet meegenomen in beleidsontwikkeling, terwijl de wil tot samenwerking met het college soms zelfs in coalitieakkoorden stond beschreven", zei Dinah Bons (BIJ1) daarover. "Sekswerkers zijn de meest gestigmatiseerde en gemarginaliseerde populatie van deze stad, de overheid dient voor hen te zorgen."

Quote

"Mijn enthousiasme werd gedempt toen ik de bezwaren hoorde van de sekswerkers"

Femke Halsema, Burgemeester

Maar volgens het PIC worden de sekswerkers op dit moment juist weer niet meegenomen in dat beleid. Volgens Celia Sluijter, stadsdeelcommissielid in Centrum namens de PvdA, is het advies vanuit de stadsdeelcommissie hierover niet meegenomen. Dat advies was juist om de gordijnen niet te sluiten. "PvdA stadsdeel Centrum is voor participatie en niet praten over, maar met", aldus Sluijter.   

Geweld tegen sekswerkers

Burgemeester Halsema voorspelde donderdag al dat het voorstel tot onvrede bij de sekswerkers zou leiden. Halsema gaf aan in een eerder stadium zelf ook voorstander te zijn geweest. "Maar mijn enthousiasme werd gedempt toen ik de bezwaren hoorde van de sekswerkers." Halsema zei verder graag nogmaals te willen verkennen of de bereidheid voor sekswerkers hierin veranderd is. "Maar dan moet ik wel nieuwe aanwijzingen hebben." En die aanwijzingen lijken er, afgaande op de reactie van het PIC, dus zeker niet te zijn.

Zaterdag zullen sekswerkers, zoals elk jaar, stilstaan bij geweld tegen sekswerkers. Dat start om 16.00 uur bij het PIC-kantoor in het centrum.     

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938