Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koning gaat in kersttoespraak in op excuses slavernijverleden: "Begin van een lange weg"

25 december 2022, 13.39 uur · Aangepast 25 december 2022, 15.12 uur · Door AT5

Koning Willem-Alexander is in zijn jaarlijkse kersttoespraak ingegaan op de excuses die premier Mark Rutte afgelopen maandag namens de regering aanbood voor het slavernijverleden. Hij zei dat de excuses 'het begin zijn van een lange weg'.

RVD - Bart Maat

"Het afgelopen jaar hebben mijn vrouw en ik met mensen van alle leeftijden over dit onderwerp gesproken, onder wie nazaten van mensen die een aantal generaties terug leefden in slavernij. In het komende herdenkingsjaar zal dit onze aandacht houden. Wij blijven betrokken", aldus de koning in zijn toespraak.

De koning benadrukt dat Nederlanders die nu leven geen schuld dragen voor 'wat er toen aan onmenselijks is aangericht in de levens van mannen, vrouwen en kinderen'. "Maar door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst. Een toekomst waarin we ons teweer stellen tegen alle hedendaagse vormen van discriminatie, uitbuiting en onrecht."

De koning benoemde in zijn toespraak tevens de zorgen vanwege geldzorgen, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Verder benadrukte hij de noodzaak om in gesprek te blijven met mensen die anders denken.

Op 1 juli volgend jaar is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat dit ook in de praktijk ten einde kwam. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938