Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Onderzoeksbureau gemeente: woningprijzen zullen niet verder stijgen, 'wellicht dalen'

30 december 2022, 17.20 uur · Aangepast 30 december 2022, 17.42 uur · Door AT5

Er komt een einde aan de stijgende woningprijzen in Amsterdam. Dat is de verwachting van Bureau OIS van de gemeente. Het onderzoeksbureau houdt er zelfs rekening mee dat de prijzen omlaag gaan, maar houdt wel een slag om de arm. 

Dat blijkt uit het document 'Ontwikkeling in woningprijzen in Amsterdam'. Van januari 2015 tot januari 2022 was de prijsstijging in Amsterdam nog +144%, terwijl het in Nederland +95% was. De coronacrisis had nauwelijks invloed op de woningmarkt in de stad, want de huizenprijzen bleven stijgen. 

Kentering

Vanwege de gestegen hypotheekrentes zag Bureau OIS dit jaar wel een kentering op de woningmarkt in Nederland. Kopers kunnen minder lenen en zijn daardoor terughoudender. Dit is overigens nog niet in de Amsterdamse cijfers te zien, want de cijfers die het bureau gebruikte zijn niet ouder dan september van dit jaar.

"De recent ingestelde opkoopbescherming kan bijdragen aan een daling van de vraag naar woningen en daarmee de prijzen meer beteugelen", schrijft het onderzoeksbureau. "Ook de gestegen rente zal helpen om de vraag te verkleinen en de prijzen te drukken. De verwachting is dan ook dat de prijzen in Amsterdam niet verder zullen stijgen, en wellicht iets gaan dalen."

Quote

"Nieuwe woningen hebben vaak veel wooncomfort en beschikken vaak over een eigen buitenruimte en parkeerplaats"

Bureau OIS

Bureau OIS zag ook dat woningen die voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd vaak duurder zijn dan nieuwere woningen. Dit komt vanwege de 'karakteristieke bouwstijl'. Woningen die na 2010 gebouwd zijn, zijn wel relatief duur. "Deze nieuwe woningen hebben vaak veel wooncomfort (isolatie, goede onderhoudsstaat) en beschikken vaak over een eigen buitenruimte en parkeerplaats, waarmee de prijzen hoger liggen."

Kleinere woningen

Verder zijn ook kleinere woningen, van minder dan 60 vierkante meter, relatief duur. In 2021 was de gemiddelde prijs per vierkante meter 9.600 euro en ging het bij grotere woningen om een gemiddelde prijs van 6.800 euro per vierkante meter. De kleinere woningen stegen ook harder in prijs dan de grotere woningen. 

Volgend jaar verwacht Bureau OIS meer cijfers te hebben waaruit blijkt dat de prijzen nu ook daadwerkelijk gelijk blijven of zelfs dalen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938