Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam Museum mag niet starten met verbouwing: rechter moet zich eerst over plannen buigen

25 januari 2023, 12.07 uur · Aangepast 25 januari 2023, 14.12 uur · Door Maarten Westerduin

Het Amsterdam Museum moet de plannen voor de verbouwing voorlopig uitstellen. Eerder vanochtend oordeelde de voorzieningenrechter dat de vergunning die het museum had verkregen pas gebruikt mag worden nadat de rechter uitspraak heeft gedaan over de verbouwingsplannen.

Het ontwerp van het vernieuwde Amsterdam Museum, gezien vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal. - Neutelings Riedijk Architecten & Vero Visuals

Die rechtszaak is aangespannen door Erfgoedvereniging Heemschut en de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Zij verzetten zich al langer tegen de plannen van het Amsterdam Museum om het voormalige Burgerweeshuis te verbouwen, omdat ze van mening zijn dat er daarmee erfgoed verloren zal gaan.

Groen licht

De gemeente gaf in november nog groen licht voor de verbouwing. Daarvoor moest de aanvraag voor de vergunning een aantal keer aangepast worden omdat onder meer de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) een negatief advies hadden gegeven omdat er te weinig rekening was gehouden met de historie van het pand.

Omdat het museum ondanks de aangespannen rechtszaak al deze maand met de verbouwing wilde beginnen, besloten Erfgoedvereniging Heemschut en VVAB ook een aanvraag bij de voorzieningenrechter in te dienen.

Amsterdam Museum

Die oordeelt nu dat de werkzaamheden uitgesteld moeten worden zolang het proces loopt. Omdat er met de verbouwing een onomkeerbare situatie zou ontstaan, moet het museum pas op de plaats maken, stelt de rechter. Daarnaast is de nood om te verbouwen niet zó hoog dat er per se deze maand mee begonnen moet worden. 

Datum

Een eerste zittingsdatum voor de rechtszaak moet nog worden bepaald, maar de rechtbank zegt ernaar te streven om in april te beginnen.

Het Amsterdam Museum zegt in een reactie dat het de uitspraak van de voorzieningenrechter zal naleven. "De rechtbank heeft gelukkig ook benadrukt dat dat het beroep snel behandeld moet worden, om te voorkomen dat het leegstaande gebouwencomplex snel achteruitgaat."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938