Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax ontslaat Alfred Schreuder na zevende competitiewedstrijd zonder overwinning

26 januari 2023, 23.44 uur · Aangepast 27 januari 2023, 08.50 uur · Door Maarten Westerduin

Ajax heeft zijn trainer Alfred Schreuder ontslagen. Dat laat algemeen directeur Edwin van der Sar weten tijdens een interview met ESPN. Ajax speelde eerder vanavond gelijk tegen FC Volendam en wist al zeven wedstrijden op rij geen wedstrijd meer te winnen. Daardoor staat het op dit moment vijfde in de eredivisie.

Van der Sar noemde de keuze "een pijnlijke, maar ook noodzakelijke beslissing." Van der Sar informeerde Schreuder kort na de wedstrijd over het ontslag: "We hebben hem apart genomen en verteld dat het vele puntverlies niet des Ajax is."

Op de vraag hoe hij daarop reageerde, antwoordde de oud-keeper: "Dat houden we onder elkaar." Of Ajax op korte termijn een interim-trainer aanstelt of al snel voor een vaste trainer gaat, hield Van der Sar in het midden.

Kaltenbach

Niet alleen Schreuder is de laan uitgestuurd, ook assistent Matthias Kaltenbach heeft te horen gekregen dat hij moet vertrekken. De Duitser, die eerder bij TSG 1899 Hoffenheim werkte, werd op voorspraak van Schreuder naar Ajax gehaald.

Schreuder, die in het succesjaar 2018/19 assistent was bij Ajax, begon afgelopen zomer als hoofdtrainer, waar hij de naar Manchester United vertrokken Erik ten Hag opvolgde. Al in de eerste transferperiode zag de trainer een groot aantal spelers vertrekken.

Daartegenover stond de komst van spelers als Steven Bergwijn, Owen Wijndal, Calvin Bassey en Francisco Conceição, maar een groot deel van de nieuwe spelers heeft nog niet kunnen overtuigen.

Slechte reeks

De tegenvallende resultaten hielpen daar niet bij. Aan het begin van het seizoen bleef het bij grote nederlagen in de Champions League. Later kwam ook in de eredivisie de klad erin. Na een geflatteerde 1-4 overwinning bij RKC op 22 oktober volgden er zeven eredivisiewedstrijden voor Ajax, waarvan de ploeg er niet één wist te winnen.

Ook FC Volendam, dat nu zeventiende staat in de eredivisie, wist stand te houden tegen Ajax, dat na 59 minuten serieus rekening moest houden met een nederlaag in de Arena. Een goal van Mohammed Kudus in de 80e minuut voor Ajax voorkwam dat. Voor Schreuder is het in ieder geval niet genoeg om aan te blijven

'Kampioenswaardig'

"De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat hij het tij niet kon keren", zegt Van der Sar, "terwijl wij van mening zijn dat hij ondanks de vele transfers een sterke en kampioenswaardige selectie tot zijn beschikking had."

Ook Van der Sar ziet dat de nieuwe spelers niet het niveau hebben van de vorige lichting, maar volgens hem is dat geen excuus voor een vijfde plek in de eredivisie. "Ik denk dat je bij een club als Ajax met die transfers moet dealen", zei de directeur kort na het ontslag. "Als trainer van Ajax moet je altijd in de top kunnen meevoetballen."

Zo verliet Schreuder de Arena:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938