Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrachtwagens met dekens en kleding op weg naar Turkije en Syrië: "Ik word er emotioneel van"

7 februari 2023, 18.00 uur · Aangepast 8 februari 2023, 07.59 uur · Door Hedwig Goudsmit

Op verschillende plekken in de stad zijn Amsterdammers inzamelingsacties gestart voor de inwoners van Syrië en Turkije die maandag zijn getroffen door twee aardbevingen. Er zijn al tientallen vrachtwagens met kleding en dekens vertrokken vanuit de stad. "Ik hoop dat het verlichting geeft."

Bayram Demir verwacht dat hij aan het einde van de dag niet meer door zijn notenzaak in West kan lopen omdat het te vol staat met spullen die buurtbewoners zijn komen brengen. Van jassen, schoenen, broeken tot babykleedjes, het stapelt zich op in de winkel. "Als je dit soort dingen ziet en hoort van mensen, word je daar wel een beetje emotioneel van. Ik vind het allemaal prachtig", vertelt Demir. 

Vanuit IJburg zijn er al negen vrachtwagens vol met spullen vertrokken naar Syrië en Turkije. Initiatiefnemer Burak Kunu is druk bezig om een nieuwe wagen in te laden. Volgens hem is er vooral behoefte aan warme dekens en jassen. Hij is blij met alle steun die hij krijgt vanuit de buurt. "De hechtheid van de Turkse gemeenschap zie je naar bovenkomen. Dat is enorm, daar krijg je gewoon kippenvel van", vertelt hij. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938