Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stormloop bij collectieve aanvraag energietoeslag studenten na uitspraak rechter

15 februari 2023, 13.06 uur · Aangepast 15 februari 2023, 15.39 uur
Door AT5 · Foto: Inter Visual Studio / Robby Hiel

De uitspraak van de rechter in de zaak van Amsterdammer Melle van der Geest over de energietoeslag voor studenten heeft voor een stormloop gezorgd bij juridisch adviesbureau Legal Advice Wanted (LAW). Van der Geest vocht met succes aan dat ook studenten recht zouden moeten hebben op een energietoeslag. Daarop hebben duizenden studenten zich aangemeld om collectief zo'n toeslag aan te vragen bij de gemeente.

"We hebben ontzettend veel reacties gehad. Sinds gisteren hebben we al 1600 aanmeldingen van studenten uit Amsterdam. Over het hele land staat de teller op 10.000", vertelt Robin Bosch van LAW. Studenten moeten aan aantal zaken kunnen aantonen om in aanmerking te komen voor de toeslag.

Ten eerste dat je 21 jaar of ouder bent en ook ingeschreven bent en woont in de gemeente waar je de aanvraag wilt doen. Daarnaast moet je een 'laag' inkomen hebben, de hoogte daarvan verschilt per gemeente. Tot slot moet je kunnen aantonen dat je de energierekening (voor een deel) betaald.

Ook is het belangrijk dat studenten al een afwijzing van de aanvraag hebben, dus zich al eerder hebben gemeld bij de gemeente voor de energietoeslag. Die deadline was eerst 31 december en werd verlengd naar 15 januari. Bosch adviseert studenten die dit nog niet gedaan hebben dit alsnog te doen omdat op dit moment gemeenten de aanvraag voor studenten nog altijd afwijst.

ASVA: doe aanvraag

Ook de Amsterdamse studentenvakbond ASVA raadt studenten aan alsnog de aanvraag te doen, mochten ze dat nog niet hebben gedaan. "Niet geschoten is altijd mis", vertelt ASVA-voorzitter Aziza Filal. "En er komt waarschijnlijk een nieuwe energietoeslag voor 2023, dus dan zit je er wel meteen bij."

De ASVA helpt 450 studenten met het alsnog verkrijgen van de energietoeslag. Filal is ontzettend blij met de uitspraak van de rechter. "Deze uitspraak biedt hoop. Eindelijk erkenning voor de student."

Quote

"Het was niet voor niets dat er een schokgolf door de raadszaal ging"

Marjolein Moorman , wethouder Onderwijs

Wethouder: uitspraak nog te vers

Onderwijswethouder Marjolein Moorman heeft nog geen idee wat de financiële impact zal zijn op de gemeente Amsterdam, vertelde ze vanmiddag in de gemeenteraad na vragen van Juliet Broersen van VOLT. Maar het zou fors kunnen zijn. "Het was niet voor niets dat er een schokgolf door de raadszaal ging. Maar ik kan er nog geen antwoord op geven. Het is nog een te verse uitspraak en we zullen dit heel goed moeten bestuderen." 

Mocht er meer bekend zijn zal Moorman de raad informeren. Ook heeft ze contact met andere studentensteden over de consequenties. "Het noodfonds zou een verlichtende voorziening kunnen zijn. Maar het is een dynamische situatie."

AT5

De gemeente krijgt in individuele gevallen van mensen die een energietoeslag hebben gekregen een vergoeding van het Rijk. Maar de gemeente kan niet alles individueel onderzoeken. Als er een categoriaal verzoek komt, dus bijvoorbeeld van de studenten, dan moet de gemeente dit betalen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938