Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe lessen over Februaristaking op school: "We kunnen er nog veel van leren"

21 februari 2023, 07.00 uur · Aangepast 21 februari 2023, 15.30 uur · Door Flip Linssen

Het Comité Herdenking Februaristaking 1941 heeft nieuwe lessen ontworpen over de Februaristaking. Deze week worden die getest, op onder andere het Cartesius Lyceum, voordat ze volgende week voor alle Nederlandse middelbare scholen beschikbaar zijn. Aankomende zaterdag is het 82 jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. 

AT5

Tienduizenden Amsterdammers legden op 25 februari 1941 hun werk neer uit protest tegen de eerste grootschalige razzia van de Duitsers. Hierbij werden vierhonderd Joodse Amsterdamse mannen opgepakt. Dit zorgde voor heel veel onvrede in de stad. Nadat er vroeg in de ochtend een pamflet werd verspreid, gingen die tienduizenden Amsterdammers in protest.

Vanaf de derde klas kunnen kinderen vanaf komende week les krijgen over deze periode in Amsterdam. De proeflessen met het lespakket 'De Stad moet plat' op het Cartesius worden nog door het comité gegeven, maar straks is het de bedoeling dat leraren het kunnen downloaden en de les zelf kunnen geven.

Empathie

In de les worden verhalen van zes betrokken personages verteld, waar de leerlingen vervolgens induiken. "We laten ze ervaren hoe het is om bij die stakingen betrokken te zijn", vertelt bedenker Jaïr Stranders. "We vergeten nog wel eens te verplaatsen in een ander en empathie te tonen, op deze manier ben je daar toch mee bezig."

Quote

"Nu wordt er ook gestaakt, maar vroeger ging het er echt wel heftiger aan toe"

Leerling Cartesius Lyceum

Leren van vroeger

De meeste leerlingen wisten wel iets, maar niet veel over de staking: "Het heeft met de Tweede Wereldoorlog te maken, maar dat is het." Volgens Stranders mogen we trots zijn op die periode: "Amsterdam is de enige plek in Europa waar zo'n groot blijk van protest is gehouden, dat is heel bijzonder."

Naast dat de leerlingen het belangrijk vinden om kennis te hebben van wat er vroeger gebeurde, vinden ze het ook nuttig voor nu: "Zij dachten vroeger aan anderen en hielpen de rest van de stad, dat zouden we nu ook meer kunnen doen." Stakingen zijn voor de kinderen wel bekend: "Ja, nu gebeurt dat ook. Maar vroeger ging het er echt wel heftiger aan toe." 

Komende zaterdag is de live-uitzending van de herdenking van de Februaristaking vanaf 16.45 uur te volgen via AT5.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938