Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mars tegen leegstand: "Er moet iets veranderen, verdomme!"

26 februari 2023, 13.08 uur · Aangepast 27 februari 2023, 12.02 uur · Door AT5

De protestmars tegen leegstand ging zondagmiddag toch door de Kalverstraat. Het werd even grimmig, maar volgens een politiewoordvoerder probeerden agenten alleen groepen demonstranten bij elkaar weg te houden. Er werden tijdens de demonstratie geen verdachten aangehouden. 

Vooraf was afgesproken dat de demonstranten alleen in groepen van 400 door de straat mochten lopen, met een totaal maximumaantal van 2000. De organisatie besloot vanwege die voorwaarde om een andere route te nemen, maar kwam daar vanmiddag toch op terug. 

Op beelden is te zien dat agenten rond 14.30 uur een deel van de demonstranten tegenhielden. Vervolgens werden er vanuit de groep teksten als 'politie, fascisten, staatsterroristen', geroepen. Het lijkt erop dat het om een groep ging die zich aan wilde sluiten bij een andere groep, waardoor er meer dan 400 demonstranten als een groep tegelijk dreigden te lopen.

 De situatie werd al gauw weer rustig en de demonstranten liepen verder. De protestmars eindigde bij de Stopera, waar sommige demonstranten tentjes neer hebben gezet.

Voorafgaand aan de protestmars vond er een woonprotest op de Dam plaats. Er werden ongeveer een uur lang verschillende toespraken gehouden. 

De organisatie schreef in een aankondiging op de eigen site dat eerdere demonstraties de afgelopen jaren nog niets veranderden. "Het aantal dak- en thuisloze mensen is niet afgenomen, de beschikbaarheid van sociale huurwoningen is niet toegenomen en miljoenen huurders leven nog iedere dag met de gevolgen van veel te dure, tijdelijke contracten in de vrije sector."

Op de Dam stonden zondag rond 13.00 uur een paar honderd demonstranten:

Volgens de organisatie staan er in binnensteden 'talloze panden leeg, ten behoeve van grote retailbedrijven en vastgoedbeleggers'. "Een grove schande. Men kan maar één conclusie trekken: massaal demonstreren blijkt onvoldoende, en er is dus meer verzet nodig. Veel meer."

Er was relatief veel politie aanwezig en ook waren agenten genoodzaakt in een enkel geval geweld te gebruiken tegen de demonstranten. Tegelijkertijd laat de politie laat weten 'tevreden terug te kijken op de sfeer en afloop van de demonstratie'.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938