Start van hoofdcontent

Openbaar Vervoer

nl

Nieuwe M7-metro rijdt voorlopig alleen als kleine versie

3 maart 2023, 14.24 uur · Aangepast 3 maart 2023, 14.35 uur
Door AT5 · Foto: GVB

De nieuwe metro van het GVB, de M7, rijdt voorlopig nog niet gekoppeld aan een andere M7. De metro is daarom kleiner dan andere metro's. 

Het GVB zet de nieuwe metro sinds deze week voor het eerst in. Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV twitterde dat de metro er anders uitziet dan de organisatie had gehoopt. "Ze horen gekoppeld te zijn (twee stellen, zes rijtuigen) maar nu reed de metro als één los stel (drie rijtuigen)."

Quote

"We hebben nu zelfs nog maar één M7 die ingezet mag worden in de reizigersdienst"

Woordvoerder GVB

Een woordvoerder van het GVB bevestigt dat de M7 niet met zes rijtuigen rijdt. "Op dit moment hebben we nog onvoldoende voertuigen om de M7’s gekoppeld en gepland in te zetten. We hebben nu zelfs nog maar één M7 die ingezet mag worden in de reizigersdienst." 

Deze M7 wordt volgens de woordvoerder gebruikt om bestuurders op te leiden en rijbevoegd te maken. Een tweede M7 wordt gebruikt voor opleidingen voor monteurs. Deze M7 kan midden volgende week gebruikt worden voor de dienstregeling. "Er komen nog twee M7's over twee tot drie weken beschikbaar voor de reizigersdienst", zegt de woordvoerder. "Dan hebben we er in totaal dus vier. Daarna krijgen we ongeveer één nieuwe M7 per drie tot vier weken."

Quote

"De planning voor de inzet van de M7 is om na de zomer tijdens de spits met gekoppelde M7’s te gaan rijden"

Woordvoerder GVB

Toch zullen de nieuwe metro's de komende paar maanden wel als los stel, met drie rijtuigen dus, blijven rijden. "De planning voor de inzet van de M7 is om na de zomer tijdens de spits met twee gekoppelde M7’s te gaan rijden. Buiten de spits zetten we zoveel mogelijk enkele M7’s in."

Zestig meter lang

Het GVB heeft in totaal 30 M7-metro's besteld. Ze zijn zestig meter lang. Het vervoerbedrijf liet eerder weten dat de metro's door deze lengte 'flexibel en duurzaam' ingezet worden en dat er 'afhankelijk van het reizigersaanbod' met enkele of gekoppelde metro's gereden kan worden.

Het vorige type metro, de M5, is met 116 meter bijna twee keer zo groot.