Start van hoofdcontent

Schiphol

nl

Aangehouden man op Schiphol Plaza zei virus te willen loslaten

14 maart 2023, 08.28 uur · Aangepast 14 maart 2023, 10.13 uur
Door AT5 · Foto: AT5

De 55-jarige man die eind november vorig jaar door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol Plaza werd aangehouden, zei dat hij een virus wilde loslaten. In zijn koffer werd een glazen potje aangetroffen dat met spoed voor analyse werd overgebracht naar het RIVM. Uiteindelijk werden geen gevaarlijke stoffen aangetroffen.

De man had al enkele weken voorafgaand aan het incident per e-mail laten weten dat hij een virus wilde loslaten op de luchthaven, meldt de marechaussee. Naar aanleiding daarvan was de marechaussee over de man gebriefd en werd hij die dag op de luchthaven meteen herkend. De man werd gefouilleerd en zei dat het virus in zijn koffer zat.

Het dreigement van de man werd uitermate serieus genomen. Een groot deel van Schiphol Plaza werd afgezet en naast politie, ambulances en brandweer werden ook specialistische teams als de CBRNE (Chemisch, Biologisch, Radiologisch, Nucleair en Explosieven) van Defensie opgetrommeld.

Ondertussen werd de man, die volgens de marechaussee 'rustig en meewerkend' meegenomen. Hij verklaarde dat de situatie veilig was zolang zijn koffer niet werd geopend. Bij een doorzoeking van zijn telefoon werden teksten gevonden die beschreven dat hij een virus wilde loslaten uit een glazen potje en iets over radioactief materiaal. Zo'n potje stond ook op zijn foto's.

Twee mannen in blauwe speciale pakken deden allerlei metingen rond de koffer, alvorens deze werd geopend. In de koffer werd het glazen potje van de foto's aangetroffen. De apparatuur sloeg volgens de marechaussee nergens op aan. Met spoed werd het potje volgens protocol naar het RIVM gebracht voor een uitgebreide analyse.

De verdachte, als ook de betrokken leden van de marechaussee, moesten allen door een speciaal ingerichte ontsmettingsstraat. Omdat ze allemaal in quarantaine moesten, werd de man door de twee betrokken leden van de marechaussee overgebracht naar een cellencomplex. De ventilatie in dat gebouw waren uit voorzorg uitgezet om eventuele besmettingen te voorkomen. De man werd met behulp van mobiele telefoons en een glazen wand verhoord. Pas toen door het RIVM niets was aangetroffen mochten zij uit quarantaine.

Wat het motief was van de man is nog altijd niet duidelijk, het onderzoek daarnaar loopt nog.