Start van hoofdcontent

Stad

nl

De jaarlijkse paddentrek is begonnen: "Die hebben we dus niet op tijd kunnen redden"

19 maart 2023, 13.47 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De jaarlijkse paddentrek is weer begonnen. Zodra het donker wordt gaan in Amsterdam duizenden padden, salamanders en kikkers op zoek naar water om zich voort te planten. Een vaak korte maar levensgevaarlijke tocht vol obstakels. "Ze lopen hier allemaal tegen de stoeprand aan of ze worden platgereden."

"Die hebben we dus niet op tijd kunnen redden." Stadsecoloog Koen Wonders wijst met zijn zaklamp naar een platgereden pad op de Flevoparkweg in Oost. De oversteek is elk jaar weer levensgevaarlijk. "De amfibieën overwinteren op het droge hier op de Zeeburgerdijk tussen de blaadjes, onder een steen of een dood stuk hout. In het voorjaar wordt het warmer en dan worden ze wakker na een winterslaap van soms wel een paar maanden. Dan komen ze hier en kruipen de weg over richting het water om zich voort te planten."

Quote

"We lopen hier in de avond langs en zetten ze over in het water"

Koen Wonders - stadsecoloog

Als het de dieren al lukt om al het verkeer te ontwijken lopen ze eenmaal aan de overkant tegen het volgende obstakel aan. De stoeprand. Voor de kikkers geen probleem, maar padden en kleine watersalamanders komen er nauwelijks overheen. En daarom helpt Koen ze bij de oversteek. "Wij lopen in de avond hier langs en we zetten ze over in het water. In het najaar is de trek weer andersom."

Koen wordt geholpen door zijn buurjongen Kaya (11) die een schepnet bij zich heeft. "Je moet letten op de kleine watersalamanders die hier langs de stoep lopen. En op padden die midden op de weg lopen. Want die worden soms nog wel aangereden. Dus dat voorkomen we dan ook. Kleine bruine kikkers zie je niet zo vaak maar die helpen we dan ook." Kaya heeft het nog niet gezegd of hij spot een kleine bruine kikker onder een auto. En helpt het beestje in zijn schepnet veilig naar de overkant en in het water.

Een watersalamander probeert te stoeprand op te komen - Foto: Koen Wonders

Hoe later het wordt, hoe meer amfibieën er tevoorschijn komen. Stadsecoloog Koen pakt een kleine watersalamander op. "Je ziet dat dit een mannetje is want hij heeft een felrode buik en een opgezette cloaca." Kaya heeft geen idee wat een cloaca is. "Dat is het mannelijk voortplantingsorgaan," legt Koen uit. Zo leert Kaya ook nog wat tussen het redden van levens door. 

Koen, een pad en Kaya

Na een uurtje hebben Kaya en Koen al tientallen padden, salamanders en een enkele kikker veilig naar de overkant gebracht. Koen hoopt dat mensen hetzelfde zullen doen op andere plekken in de stad waar de amfibieën massaal te voorschijn komen, zoals in het Vondelpark of in de Riekerhaven.

Koen hoopt ook dat er een keer een oplossing komt voor de hoge stoepranden waar de padden en salamanders steeds tegenaan lopen. "We moeten een keer gaan overleggen met onze verkeersmensen. De stoepranden hebben natuurlijk de functie om voetgangers op de stoep veilig te houden. Zodat er niet zomaar een auto opgaat. Maar een natuurinclusieve stoeprand zou ik graag met hen ontwikkelen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938