Start van hoofdcontent

Stad

nl

Acht en negen jaar celstraf geëist in hoger beroep tegen verdachten moordzaak Endstra

24 maart 2023, 17.33 uur · Aangepast 26 maart 2023, 08.00 uur · Door AT5

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep gevangenisstraffen van acht en negen jaar tegen drie mannen die worden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. De moord vond in 2004 plaats, een collega van Endstra raakte bij de schietpartij gewond. 

AT5

De advocaat-generaal zei vandaag nogmaals dat Willem Holleeder de opdrachtgever voor de moord was. De drie mannen die in hoger beroep terecht staan zouden het 'middenstuk van de keten' zijn geweest. Ze zouden geholpen hebben bij de voorbereiding en uitvoering van de moord.

Volgens het OM heeft het drietal onderdak verschaft aan de schutter en hem tientallen keren met de auto opgehaald. De rechtbank sprak hen eerder vrij omdat onvoldoende vastgesteld kon worden wat zij op de ochtend van de moord zouden hebben gedaan. Het OM ging in hoger beroep.

"De aanslag is professioneel voorbereid en uitgevoerd: met gebruikmaking van gestolen auto’s, door een moordenaar uit Rusland, koelbloedig", zei de advocaat-generaal. "Het feit werd gepleegd op klaarlichte dag, op een drukke weg, op een moment dat er veel mensen op straat waren. Dat alles heeft de dader er niet van weerhouden de aanslag te plegen."