Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM eist tot twaalf jaar cel voor voorbereiden liquidatie en woningoverval

30 maart 2023, 22.41 uur · Aangepast 31 maart 2023, 08.16 uur · Door AT5

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twaalf en elf jaar cel geëist tegen twee 19-jarige mannen. Ze zouden vier dagen achter elkaar op hun 50-jarige doelwit hebben staan wachten in Zeeburg en een geladen 3D-geprint wapen en een doorgeladen pistool bij zich hebben gehad. 

Na een tip van het vermoedelijke doelwit werden de twee door agenten opgepakt. Ze hadden dubbele lagen kleding en handschoenen aan en droegen gezichtsbedekking bij zich. Verder hadden ze ook een gestolen scooter, een speciale telefoon en foto’s van de 50-jarige man en informatie. 

Dodenlijst

De officier van justitie sprak vandaag op zitting van een 'strak geplande en geregisseerde voorbereiding'. De 50-jarige man stond op een dodenlijst. De politie heeft nog onderzocht wie de opdrachtgever voor de liquidatie was, maar dat was tevergeefs.

"Voor een beetje cash zijn zij bereid een leven te nemen", zei de officier van justitie. "De consequenties kunnen ze wellicht als niet doorgewinterde criminelen nog niet goed overzien." De verdachten ontkenden zelf dat ze van plan waren om de man te vermoorden.

Pakketbezorgers

Twee maanden voor hun aanhouding zouden beide mannen, toen 18 en 19 jaar oud, een woning hebben overvallen aan de Overtoom. Ze zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers en de bewoners van de woning hebben overlopen. Ze zouden uiteindelijk voor een bedrag van ruim 80.000 euro aan kleding, goederen en sieraden meegenomen hebben.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.