Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Celstraffen tot 15 jaar voor wildwestoverval op waardetransport in Noord

3 april 2023, 14.49 uur · Aangepast 3 april 2023, 18.41 uur · Door AT5

De rechtbank veroordeelt acht mannen tot jarenlange celstraffen voor de gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord. De celstraffen lopen uiteen van twee tot 15 jaar cel. 

De mannen die de hoogste straffen krijgen, zijn Hamza B. en Sidy S. B. Omdat hij een coördinerende rol vervulde, S. omdat hij tijdens de vluchtpoging op een politieauto schoot. De andere veroordeelden kregen straffen 12, 10, 6 en 2 jaar.

Eerder eiste het OM nog tot 18 jaar cel. Volgens justitie is er tijdens de vluchtpoging gericht namelijk ook meerdere keren op agenten geschoten. Slechts in één geval, dat van Sidy S.,  vindt de rechter dat overtuigend bewezen.

Technisch bewijs

Advocaat van S., Gerald Roethof laat na de uitspraak weten kritisch te zijn op het besluit van de rechtbank: "Wat deze situatie betreft, vindt de rechtbank dat de verklaringen van agenten overeenkomen. En dat vond de rechtbank belangrijk. Maar in mijn optiek geldt exact hetzelfde wat geldt voor de andere verklaringen die terzijde zijn geschoven. Daarnaast moet je willen ook technisch bewijs willen in deze zaak, maar er zijn geen kogels, hulzen of iets dergelijks gevonden in huizen of bomen."

"Een dergelijke overval, waarbij het toepassen van geweld op geen enkele wijze is geschuwd, getuigt van een ongekende brutaliteit en minachting voor het leven van personen en is nauwelijks eerder in Nederland vertoond", zei de rechter bij het vonnis.

De rechtszaak tegen de overvallers startte enkele maanden na de mislukte goudroof op een waardetransport bij Schöne Edelmetaal. De daders gingen er half mei 2021 met een buit van ruim 14 miljoen euro vandoor. Met gierende banden en schietend in de lucht, baanden ze zich een weg door Noord om uiteindelijk in de weilanden bij Broek in Waterland te stranden.

Verdachten uit Frankrijk, België en Marokko

Even daarvoor had de politie al de achtervolging ingezet. Daarbij zouden uiteindelijk ook schoten gelost worden; iets wat één van de overvallers, een 47-jarige Fransman, niet zou overleven. Zes anderen werden daarna aangehouden. In de nasleep van de overval kwamen daar twee verdachten bij.

De verdachten, die uit Frankrijk, België en Marokko komen, bereidden hun goudroof volgens het Openbaar Ministerie (OM) tot in de puntjes voor. Tijdens de voorbereiding zouden er bijvoorbeeld beelden zijn getoond van de plek die overvallen moest worden.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak eiste het Openbaar Ministerie celstraffen tot achttien jaar. Van alle verdachten kreeg alleen Mirand A. een lagere strafeis van vijf jaar cel. Hem wordt alleen verweten dat hij medeplichtig was aan de overval.

Nog vijf andere verdachten

Acht mannen horen vandaag het vonnis van de rechtbank in hun zaak, maar in de ogen van justitie waren minstens 13 personen betrokken bij de mislukte goudroof. Een van hen, de 37-jarige Fatih A., werd op 10 mei 2022 aangehouden. Begin april staat in zijn zaak een inleidende zitting op het programma. 

Een andere, vrouwelijke verdachte uit België werd 7 januari 2022 aangehouden. De raadkamer van de rechtbank heeft haar voorlopige hechtenis onlangs opgeheven. 

Twee mannen uit België zijn in het buitenland aangehouden, justitie is nog op zoek naar één voortvluchtige. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938