Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vandaag en morgen komt president Macron op bezoek: dit staat er op het programma

10 april 2023, 06.58 uur · Aangepast 11 april 2023, 10.42 uur · Door AT5

De Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte beginnen vandaag, op uitnodiging van koning Willem-Alexander, aan een staatsbezoek aan Nederland. Hij brengt zijn twee dagen voor het grootste deel in Amsterdam door. Hier lees je wat er op het programma staat.

Emanuel Macron met zijn vrouw Brigitte in 2018 - Bron: President van Oekraïne / Wikimedia Commons

Ontvangst op de Dam

Het bezoek van Macron begint dinsdagochtend met een welkomstceremonie op de Dam. Nadat de delegaties van beide landen zich aan elkaar hebben voorgesteld, speelt de Marinierskapel het Wilhelmus en de Marseillaise - het volkslied van Frankrijk. Vervolgens vindt er een inspectie van de erewacht plaats, waarna de staatshoofden gaan lunchen in het Paleis op de Dam.

Iets meer dan een jaar geleden was er op de Dam een vergelijkbare welkomstceremonie voor de Indiase president Ram Nath Kovind.

Voordat Macron 's middags een uitstapje naar Den Haag maakt, legt hij een krans bij het monument op de Dam. 's Avonds keren ze weer terug naar Amsterdam voor een staatsbanket in het Paleis op de Dam.

Saluutschoten

Rond 11.00 uur zullen er ook 42 saluutschoten te horen zijn. De eerste 21 worden afgevuurd vanaf een Frans marineschip dat op het IJ vaart. Daarna volgen 21 schoten vanaf het Marineterrein. De houwitsers die daarvoor gebruikt worden, zijn al gespot.

In november vorig jaar werden er vanaf het Marineterrein ook al 21 saluutschoten afgevuurd bij het bezoek van de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Bezoek aan de UvA

Woensdag bezoekt Macron samen met de koning de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Op het Amsterdam Science Park praten Nederland en Frankrijk over samenwerking op het gebied van kwantumtechnologie.

Ondertussen bezoekt Brigitte Macron samen met koningin Máxima een inloopvoorziening voor jongeren. De stichting achter die inloopvoorziening, MindUS, zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren. Máxima is er erevoorzitter.

Vermeer

's Middags verplaatsen de vier zich naar het Rijksmuseum, waar ze de inmiddels dubbel en dwars uitverkochte Vermeer-tentoonstelling bezoeken.

Later die middag gaan afvaardigingen van het Nederlandse en Franse kabinet met elkaar om de tafel. Ze praten daar onder meer over buitenlandse zaken, defensie, economie, innovatie, energie, migratie en wetenschappelijk onderzoek.

Macron heeft op dat moment het Rijksmuseum al verlaten. Volgens de planning van het Koningshuis stapt hij na het bezoek aan de tentoonstelling een boot in voor een rondvaart door de stad met premier Mark Rutte.

Ook voor Máxima en Brigitte is een rondvaart geregeld. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst hebben zij dan een diner met vrouwelijke bestuurders.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938