Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers in hoger beroep tegen Russische miljardair: "Infiltrant heeft foto's van ons gemaakt"

12 april 2023, 15.45 uur · Aangepast 12 april 2023, 15.59 uur · Door Hedwig Goudsmit

Krakers van een pand aan de Vossiusstraat in Zuid en de eigenaar van het pand, een Russische miljardair, stonden woensdagochtend tegenover elkaar in hoger beroep. Opvallend is het extra materiaal dat werd ingediend vanuit de Russische kant, om te bewijzen dat de krakers voor overlast zorgen. De foto's en video's zouden volgens de krakers zijn gemaakt door een infiltrant die zich voordeed als Oekraïense vluchteling. "Het vertrouwen en de privacy van de krakers is geschaad."

Na het kort geding in november kregen de krakers van het herenhuis aan het Vondelpark groen licht van de rechter. Het pand hoefde niet te worden ontruimd. Het pand is namelijk eigendom van Arkadi Volozj, oprichter van de Russische zoekmachine Yandex, wiens bezittingen en tegoeden zijn bevroren.

Volozj staat op de Europese sanctielijst, doordat zijn bedrijf zoekresultaten manipuleerde. Dat is ook de reden dat de krakers het pand uitkozen om tot hun nieuwe huis te bestempelen: Volozj zou via zijn zoekmachine propaganda hebben verspreid en zoekresultaten over de oorlog met Oekraine wegfilteren.

Quote

"Feesten worden gepromoot op Instagram, er wordt heavy metal gedraaid en er komen rockbands optreden"

john wolfs, advocaat volozj

Voor persoonlijk gebruik, of niet?

Wat de sanctielijst precies betekent voor het pand, daar zijn de twee partijen het niet over eens in het gerechtshof. Volgens de kant van de Russische miljardair zou het betekenen dat het pand niet vervreemd mag worden én er geen financieel voordeel uit de bezittingen zou mogen voortvloeien. Het pand zou wel persoonlijk gebruikt mogen worden door bijvoorbeeld zijn vrouw en kinderen. Het huis werd volgens advocaat John Wolfs dan ook gebruikt als 'family home' vanaf 2018, tot er werd verbouwd vanaf 2020.

Volgens de advocaten van de krakers, Heleen over de Linden en Juanita van Lunen, worden de sancties buiten werking gesteld op het moment dat Volozj het huis mag gebruiken als 'pied à terre'. Er zou dan geen zicht meer zijn op wat er daadwerkelijk in het huis gebeurt en dat zou niet de bedoeling moeten zijn van de Europese sancties.

Overlast in de buurt

Een ander argument van de advocaat van Volozj is dat de krakers voor overlast zouden zorgen voor de buurt en dat daarmee de veiligheid in het geding komt. Hiervoor leverde hij afgelopen donderdag bewijs aan in de vorm van foto's en video's, en verklaringen van buurtbewoners. "De liftschacht is onveilig, er hangen dingen los, er zijn geen trapleuningen en er wordt gekookt op gasflessen", zegt hij in de zaal. "Er wordt constant overlast veroorzaakt. Feesten worden gepromoot op Instagram, er wordt heavy metal gedraaid en er komen rockbands optreden. Het wordt gebruikt als cultureel centrum in plaats van dat er alleen wordt gewoond." 

Quote

"Het is heel heftig voor ons dat de beelden in de rechtszaak zijn ingediend"

een van de krakers

De voorzitter van het hof legt het voor aan de krakers zelf. Die reageren dat het wordt opgeblazen en dat het geen 'hardcore feestjes' zouden zijn. "We zijn langs de deuren gegaan om te vragen of de buren het goed vinden", zegt één van de twee krakers tegen het hof. De ander: "We hebben met de buren die er last van hadden afspraken gemaakt, waar we ons aan hebben gehouden. Ze zijn daarna niet meer komen aankloppen. Het is ook niet waar dat er elke week vijftig tot honderd mensen langskomen. De feestjes die wij geven, zijn niet anders dan wat andere studenten doen. Wij hebben alleen ook allemaal een bepaalde politieke opvatting."

Oekraïense infiltrant

Ook over de manier waarop het extra materiaal - de foto's en video's waarop te zien zou zijn dat de krakers overlast veroorzaken - is verkregen aan de Russische kant ontstaat discussie. Het zou gaan om ruim honderd pagina's. "De foto's en video's zijn in het geheim gemaakt", zegt de advocaat van de krakers. "Een persoon heeft zich voorgedaan als Oekraïense vluchteling en is met open armen ontvangen. Hij is in december ingetrokken. Door die beelden te maken, is er strafbaar gehandeld. Het openbaar maken is ook strafbaar en door de beelden in te dienen heeft ook de advocaat mogelijk strafbaar gehandeld." Volgens Van Lunen is het vertrouwen en de privacy van de krakers geschaad.

Volgens advocaat Wolfs is er geen sprake van een strafbaar feit vanuit zijn kant. "De beelden zijn ons aangeboden door iemand in ruil voor geld, maar hier zijn wij niet op ingegaan. De beelden stonden op het Russische internet", zegt hij. Eén van de krakers reageert hierop dat zij de beelden nergens heeft kunnen vinden. "Ongeacht hoe de heer Wolfs hieraan is gekomen, is het heel heftig voor ons dat de beelden in de rechtszaak zijn ingediend."

De uitspraak van het hoger beroep wordt verwacht op dinsdag 16 mei.