Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Hof behandelt hoger beroep in zaak rond dodelijke schietpartij Bas van Wijk

19 april 2023, 07.00 uur · Aangepast 19 april 2023, 15.36 uur · Door Niels van Steijn

Het gerechtshof behandelt vandaag het hoger beroep in de zaak rond de dood van Bas van Wijk. De rechtbank veroordeelde schutter Samir El Y. bijna twee jaar geleden tot 9 jaar cel en tbs, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging direct in hoger beroep. Van Wijk werd in augustus 2020 doodgeschoten in het park 'De Oeverlanden' bij de Nieuwe Meer. 

Van Wijk raakt op 8 augustus 2020 op een steiger aan de Nieuwe Meer betrokken bij een ruzie tussen zijn vriendengroep en die van Samir el Y. Laatstgenoemde probeert een imitatie-Rolex van een vriend van Van Wijk te stelen, maar Bas wil dat voorkomen. El Y. schiet vervolgens twee keer op Van Wijk, die ter plaatse overlijdt. El Y. vlucht er daarop met het horloge vandoor.

Quote

"Het is onverdraaglijk en intens verdrietig voor zijn familie en vrienden dat Bas zo gewelddadig uit hun midden is weggerukt"

Burgemeester Femke Halsema

De moord zorgde bijna drie jaar geleden voor vele geschokte reacties, bijvoorbeeld van burgemeester Halsema. "Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed. Het is onverdraaglijk en intens verdrietig voor zijn familie en vrienden dat Bas zo gewelddadig uit hun midden is weggerukt", reageerde ze. 

El Y. wordt vier dagen na de moord gearresteerd, samen met vier anderen. De politie vindt op zijn aanwijzen in een verborgen ruimte in de auto van zijn moeder het vuurwapen en de nep-Rolex. Eén van de verdachten wordt kort daarop weer vrijgelaten. Hij heeft niets met de schietpartij te maken. El Y. bekent al snel dat hij degene was die de trekker overhaalde. Later worden ook de drie andere verdachten vrijgelaten.

Vormfout

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen El Y. eist het OM een celstraf van 18 jaar cel en tbs voor het doodschieten van Van Wijk. De rechter kwam uit op doodslag in plaats van het juridisch zwaardere ‘gekwalificeerde doodslag’, vanwege een vormfout. Op de tenlastelegging stond bij het feit ‘gekwalificeerde doodslag’ geen pleegdatum, dus kon de rechtbank dat feit niet behandelen. Daarmee bleef over moord of doodslag.  

"Mijn cliënten zijn ontstemd dat het OM kennelijk in de ogen van de rechtbank een fout heeft gemaakt", reageert advocaat van de nabestaanden Richard Korver. "Of het een fout blijft is de vraag. We gaan ervan uit dat het OM hoger beroep zal aantekenen. Ze hebben immers maar de helft gekregen van wat ze hebben gevraagd", aldus Korver.

AT5

Een dag later laat het Openbaar Ministerie inderdaad weten in hoger beroep te gaan. "Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vorige maand heeft het OM gemeend de tenlastelegging te moeten wijzigen. Bij deze wijziging zijn abusievelijk ‘plaats en datum’ bij het feit gekwalificeerde doodslag weggevallen. Het OM betreurt dit zeer. In de oorspronkelijke tenlastelegging die voor de zitting aan de verdachte was uitgebracht stond bij alle feiten de plaats en datum wel vermeld", laat het Openbaar Ministerie destijds weten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938