Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Oudste basisschool van Amsterdam houdt op te bestaan: "Het was een tweede thuis"

22 april 2023, 07.00 uur · Aangepast 10 mei 2023, 10.25 uur · Door Flip Linssen

De Barbaraschool in Oost bestaat al meer dan 130 jaar, maar vanaf volgend jaar moeten de leerlingen een andere plek zoeken. De school stopt ermee, doordat de eigenaar het pand wil verkopen. Verhuizen was lang het plan, maar door het kleine leerlingaantal kan de school de continuïteit en kwaliteit van het onderwijs niet garanderen. Ouders vinden het uiterst zonde: "Dit is de plek waar mijn kinderen elke dag komen."

AT5

"Inmiddels hebben we nog honderd leerlingen", legt interim directeur Hans Niehot uit. De school had voorheen nog 130 leerlingen, maar toen bekend werd dat er een mogelijke sluiting van de school zou komen gingen de ouders van dertig kinderen zelf al op zoek naar een andere school voor hun kind.

De school zit in een historisch pand en is sinds 1889 in gebruik als school. Oorspronkelijk is het een Rooms-Katholieke school voor meisjes die geleid werd door een Moeder Overste met zeven zusters van de Congregatie der Franciscanessen. "Je ziet het bijvoorbeeld nog terug in de aula", laat de interim directeur zien.

Quote

"Ik denk dat ik nog wel heel veel op het schoolplein ga komen om 's avonds te voetballen"

Xavier van Wijk - leerling groep 6

Het pand waar de school in zit is eigendom van een parochie. De parochie heeft onder andere wegens slecht onderhoud besloten om het pand te verkopen, waardoor de school het niet meer kan huren. Volgens sommige ouders had de het schoolbestuur, stichting KBA Nieuw-West, beter zijn best kunnen doen om de school te behouden. "Het is echt waar onze kinderen het liefst komen", vertelt Joris van Wijk, de vader van Xavier uit groep 6. Yvonne, moeder van twee leerlingen, vult hem aan: "Kinderen die elkaar zo goed kennen, van alle leeftijden nationaliteiten en achtergronden. Het maakt me verdrietig dat het gaat sluiten."

Voor de tweede keer

Zes jaar geleden hing de school ook al een sluiting boven het hoofd. De onderhoudskosten liepen toen op tot 1,3 miljoen euro, en de school kon het niet meer betalen. Nadat ouders in actie kwamen kon de toch blijven bestaan. Het bleek dat die kosten anders ingericht konden worden. Nu is het toch echt tijd om eraan te geloven. De parochie: "We hebben als kerk de school een kans gegeven om meer leerlingen te trekken maar dat lukte niet."

De honderd kinderen zijn hard aan het zoeken naar een nieuwe plek. "Ik ben vandaag al langs twee scholen geweest", vertelt Joris. "Maar je moet hoe dan ook naar een grotere school. Dan moet je naar een school waar klaslokalen rammend vol zitten, daarvan ervaren de leraren ook weer stress." Yvonne Holthaus durft het niet meer aan om haar kind wéér op een kleine school te stoppen: "Straks is die de volgende en dan moeten we wéér wisselen."

Fuseren of stoppen

Het fuseren van kleine basisscholen is een onderwerp dat veel vragen oproept. De gemeente kan kleine scholen niet zo maar sluiten, wanneer de stichting gemiddeld wel op de ondergrens zit wat betreft leerlingenaantal. Het fuseren of opheffen van kleine scholen zou kunnen helpen om het lerarentekort op andere scholen in te perken.

"Maar dan los je het probleem niet op", zegt vader Joris. "En voor heel veel van ons is een kleine school juist wat we willen, dat intieme contact met leerkrachten en andere kinderen is heel belangrijk." Voor de directeur was verhuizen een optie, maar bleek dat uiteindelijk dus niet mogelijk. "Als ik de continuïteit van het onderwijs niet kan waarborgen, dan kan ik dat niet verkopen aan leerlingen, ouders en leerkrachten."

Alle leerlingen moeten binnenkort hun voorkeurslijst doorgeven van de school waar ze na de zomervakantie graag heen willen. Daarna wordt onafhankelijk gematcht, zodat proactieve ouders niet meer kans hebben op een school die dichtbij of populair. Op 13 mei wordt er een speciale bezoekersdag georganiseerd op de school.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938