Start van hoofdcontent

Stad

nl

Japanse Duizendknoop Festival om plant te vieren: "Groeit overal, waarom niet gebruiken?"

22 april 2023, 17.22 uur · Aangepast 25 april 2023, 13.10 uur · Door Hedwig Goudsmit

De Japanse duizendknoop, een snelgroeiende en hardnekkige plant, is al een tijd een ware plaag in de stad. De gemeente probeert de overwoekerde plekken aan de pakken, maar het is een grote klus. Eigenaar van kunstorganisatie Mediamatic, tevens fan van de exotische plant, kwam daarom met een idee: het Japanse Duizendknoop Festival. "Het groeit overal. Waarom maken we er niet iets moois van?"

Marc Lemonnier maakt panfluiten van de duizendknoop

Panfluit maken en textiel verven

Workshop panfluit maken, je eigen energydrank mixen, kunstwerkjes maken, kookles of schilderles volgen. Het kan allemaal op het festival in teken van de Japanse plant. Organisator Willem Velthoven vindt dat we kunnen leren leven met de plant, in plaats van hem te haten. "Kunstenaar Virgil heeft een kruk gemaakt van de stokken. Die kun je namelijk overal vinden en zijn heel stevig. Iemand anders schildert met de wortels van de plant."

Quote

"Elke genegeerde plant maakt van een gebouw een ruïne"

Willem Veldhoven, Japanse Duizendknoop Festival

De gemeente probeert al jaren de groei van de plant in de dammen. Het kan namelijk zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties, doordat de plant heel groot wordt en het zicht kan blokkeren. Maar het is ook slecht voor de biodiversiteit, omdat de plant zich al snel uitbreidt tot een soort oerwoud. Dan komt er geen enkele andere plant meer tussen. Ook komt de plant makkelijk tussen kieren; van huizen en wegen bijvoorbeeld. Al vindt Velthoven niet dat dat een reden mag zijn om de plant in een negatief daglicht te stellen. "Elke plant maakt van gebouwen ruïnes als ze genegeerd worden."

Elektrocutie en bladvlooien

Het terugdringen van de duizendknoop wordt gedaan met verschillende methoden. Dat vertelt Jaike Bijleveld, die zich namens de gemeente bezighoudt met de bestrijding. "De plant is lastig weg te krijgen, door bijvoorbeeld de diepe wortels. Die kunnen vier meter diep de grond in gaan." Als je de plant dan ook wil weghalen, moet eigenlijk de hele wortel eruit. De gemeente gebruikt elektrocutie, water, vlooien, maaien en heet water als methoden om de plant uit te roeien.

Bijleveld was dan ook eerst een beetje sceptisch over het festival. "Je wil niet dat mensen de plant op de verkeerde manier uit de grond halen." Dat kan er namelijk voor zorgen dat de plant juist op een nieuwe plek gaat groeien. "En: snoeien doet groeien. Dus als je echt vaak Japanse-duizendknooptaart wil maken, knip dan stengeltjes af op een plek waar je steeds terugkomt. Zorg ervoor dat je je resten opruimt en dat je niets laat rondslingeren."