Start van hoofdcontent

Stad

nl

Champagne bij nieuwe sterrenrestaurants: "Ongelofelijk, sprakeloos"

24 april 2023, 17.20 uur · Aangepast 25 april 2023, 07.24 uur · Door Esperanza Visser & Isa Sauer

Amsterdam heeft er drie sterrenrestaurants bij. Restaurants Vanderveen, Coulisse en Bistro de la Mer ontvingen vanmiddag alledrie hun eerste prestigieuze Michelinster. En Vinkeles kreeg er zelfs een tweede ster bij: "Helemaal niet zien aankomen of verwacht", vertelt chef-kok Jurgen van der Zalm.

Vinkeles aan de Keizersgracht ontving als enige restaurant in Nederland dit jaar een tweede ster: "Voor ons was het allerbelangrijkste om onze eerste ster te behouden", aldus Van der Zalm. "We blijven doen waar we goed in zijn en het geeft nieuwe motivatie. Ik kijk nu alleen maar uit naar aankomende jaren". 

Bistro de la Mer is net een jaar open en hebben nu een Michelinster te pakken. "We zijn op 4 maart in 2022 geopend, dus het is wel heel snel te gaan", vertelt Julius Nuiten, chef van Bistro de la Mer. Maar hij is ook opgelucht want hij had wel een 'stiekeme verwachting'.

De bistro is het zusje van restaurant De Juwelier. Die zaak is ook op de Utrechtsestraat te vinden en mag zich sinds vorig jaar al sterrenrestaurant noemen. "De jongens in de keuken doen het fantastisch, ze maken het helemaal waar", zegt Richard van Oostenbrugge, een van de trotse eigenaren.

Quote

"De jongens in de keuken zijn vakmannen: dit is niet iets wat je zo even leert. Er gaat heel veel tijd overheen voordat je het doorhebt"

Richard van Oostenbrugge - Bistro de la Mer

'Vakmannen', noemt van Oostenbrugge ze. "Het is niet iets wat je zo even leert. Het is net als timmerman of ander werk. Er gaat heel veel tijd overheen voordat je het een beetje doorhebt en jezelf ook nog gaat ontwikkelen en je eigen ding gaat doen. Voor je het weet ben je vijftien jaar verder". 

De prijzen van de gerechten in de zaken verschillen. De la Mer wil toegankelijk zijn: "Het goedkoopste hoofdgerecht is nu 24 euro en onze specialiteit, nu tarbot, kost 53 euro. Dus we zijn er eigenlijk wel voor elke portemonnee op dit moment. Dat maakt het ook heel leuk en toegankelijk", zegt chef Nuiten. Daarentegen zit Vinkeles in een hoger prijssegment: "Voor een hoofdgerecht à la carte zit je rond de 60 a 70 euro", zegt de chef-kok.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938