Start van hoofdcontent

4 mei

nl

4 & 5 mei-voorzitter Cohen: "Laatste tijd beseft dat antisemitisme nooit over gaat"

30 april 2023, 07.13 uur · Aangepast 30 april 2023, 12.18 uur · Door Nicolai Brannan

Na bijna tien jaar vertrekt oud-burgemeester Job Cohen als voorzitter van het Amsterdamse 4 en 5 mei-comité. Met hem blikken we terug op zijn periode als voorzitter, bespreken we de rol van de Tweede Wereldoorlog in het hier-en-nu en staan we stil bij de familiegeschiedenis van Cohen. "Wat ik mij de afgelopen tijd heb gerealiseerd: antisemitisme gaat nooit over, dat blijft."

Met Cohen bezoeken we het Nationaal Holocaust Namenmonument, maar ook plekken die voor hem kenmerkend voor zijn voorzitterschap. Zo vertelt Cohen over de geschiedenis van de Wilhelmina Catharinaschool, waar tijdens de oorlog Joodse en niet-Joodse kinderen letterlijk door een muur werden gescheiden. Ook stoppen we bij het pand aan de Keizersgracht waar tijdens de oorlog de Vrije Groepen Amsterdam, een federatie van verzetsgroepen, huisvestte.

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].