Start van hoofdcontent

4 mei

nl

Bezoekers lopen boos de zaal uit bij 4 mei-voorstelling in Carré: "Deze joden gaan weg"

5 mei 2023, 15.02 uur · Aangepast 5 mei 2023, 16.56 uur · Door AT5

De theatervoorstelling, Waar wij voor strijden, die gisteravond speciaal voor 4 mei in het Carré werd opgevoerd, is bij een aantal bezoekers totaal verkeerd gevallen. Zo'n vijftien mensen liepen tijdens de voorstelling de zaal uit. Toch zou de schrijver van het toneelstuk, Bo Tarenskeen, het zo opnieuw doen: ''Als het dit soort pijnlijke thema's niet tijdens 4 mei besproken kunnen worden, wanneer dan wel? ''

Flickr/Jonathan

Elk jaar organiseert Theater na de Dam op 4 mei na de Dodenherdenking theatervoorstellingen door het hele land die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling in Carré ging over over een man, die een pleidooi houdt over 'verbinding, cultuur en Europese idealen', valt te lezen in de aankondiging van het stuk. Maar naarmate de tijd verstrijkt krijgt het pleidooi een grimmige toon: de mooie woorden van het hoofdpersonage worden gebruikt om joden buiten te sluiten. En precies daar ging het mis in het publiek. 

Quote

''Hou op met die antisemitische onzin!''

bezoeker voorstelling Theater na de Dam

'Ik had wel verwacht dat er gesist zou worden in de zaal, want er worden best wel heftige dingen gezegd, maar dat mensen echt weg zouden lopen had ik niet verwacht,'' vertelt Tarenskeen. Volgens hem ontstond er tijdens de voorstelling een pittige discussie in de zaal: ''Hou op met die antisemitische onzin!'' en  ''Deze joden gaan weg!'', werd er geroepen.  Door het geroep en ook door het geklap van het publiek werd het volgens Tarenskeen hoofdrolspeler Jacob Derwig heel moeilijk gemaakt om de voorstelling af te maken. Wel laat Tarenskeen weten dat er ook bezoekers waren die de opvoering juist steunden, door te zeggen dat het om toneel zou gaan. 

Donker soort ironie

De schrijver vindt het jammer dat sommige mensen niet tot het einde zijn gebleven ''Want dat laat juist zien wat de gevolgen zijn van dit soort extremistische retoriek, namelijk de dood van de kunst." Dat de voorstelling bijna niet meer door kon gaan door het publiek zélf noemt hij daarom een 'donker soort ironie'. 

Ondanks de ophef zou hij niks veranderen aan het stuk: ''Ik zou het zonder enige twijfel opnieuw doen. Theater is geen safe space. De woorden van het hoofdpersonage hoor je nu overal. Als dit soort pijnlijke thema's niet tijdens 4 mei besproken kunnen worden, wanneer dan wel?''

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938