Start van hoofdcontent

Stad

nl

Illegaal Artis in voor selfie met olifant: "Betaal gewoon een kaartje"

8 mei 2023, 17.51 uur · Door Kiki Bosman

Artis heeft te maken met illegale bezoekers die via andere wegen dan de hoofdentree de dierentuin proberen binnen te komen. De indringers klimmen over hekken of stappen vanaf hun bootje het park in. Het komt volgens Artis enkele keren per maand voor, met name in de zomer wanneer er veel boottochtjes zijn.

Indringen zonder kaartje gaat echter niet zomaar zonder consequenties. "In de meeste gevallen worden deze indringers snel opgemerkt door de 24/7 aanwezige beveiliging. Afhankelijk van de situatie, leidt dit vaak ook tot aangifte bij de politie. Het is tenslotte een overtreding."

Een buurtbewoner reageert op het voorval: "Als je vooral kijkt naar de dure boten die het doen, dan denk je: draag eens bij aan de stad, betaal gewoon een kaartje".

Van alle tijd

Hoewel het voorval nu twee keer op één dag plaatsvond, heeft Artis altijd al te maken gehad met indringers. Zo vertelt een bewoner dat haar vriendje 50 jaar geleden al illegaal over de hekken klom. Ook hebben er in het verleden incidenten plaatsgevonden waarbij dieren mishandeld zijn door indringers. Maar, zo reageert Artis: "Het is een bewuste keuze om Artis niet te omringen met prikkeldraad en hoge hekken, we behouden graag een open karakter naar de stad."

Volgens een andere buurtbewoner houd je de indringers toch nooit helemaal tegen. "Maar geen grote hekken graag, dat lijkt me heel naar." Een andere buurtbewoner zegt daarover: "dan wordt het een soort gevangenis. Dan ziet het er ook onaantrekkelijk uit voor de buurt en vanaf de gracht."

Quote

"Gek genoeg denkt iedereen die daar bezig is dat ze niet gezien worden"

bewoner die uitkijkt op Artis

Geen hoge hekken dus, maar toch geeft een buurtbewoner aan dat hij het idee heeft dat Artis iets aan de beveiliging zou moeten doen. Met de verrekijker die hij gebruikt om de olifanten goed te zien, ziet hij ook (pogingen tot) inbraak op de parkeerplaats. "Wij wonen daarboven, we zien alles. Gek genoeg denkt iedereen die daar bezig is dat ze niet gezien worden terwijl hier natuurlijk duizenden mensen wonen." 

Betalen voor je selfie

Artis roept op om gewoon een kaartje te kopen en daarmee bij te dragen aan het voortbestaan van het park en de verzorging van de dieren en tuin.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938