Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook minister bezorgd over verkeersplannen gemeente: "Voorkomen dat A10 vastloopt"

9 mei 2023, 19.52 uur · Aangepast 10 mei 2023, 00.25 uur · Door Maarten Westerduin

Om te voorkomen dat de verkeersplannen van Amsterdam straks voor structurele drukte op de A10 zorgen, voert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op dit moment gesprekken met de gemeente. Dat laat minister Mark Harbers in een reactie op Kamervragen weten.

Volgens Harbers mogen de gemeenten hun lokale beleid voor een groot deel zelf uitstippelen, maar moeten ze daarbij wel rekening houden met de gevolgen voor Rijkswegen. "Vanwege het bovenregionale belang van de A10 is het niet de bedoeling dat daar een verminderde doorstroming ontstaat door het plan van de gemeente."

AT5 / Luuk Koenen

De gemeente wil het aantal auto's dat door de binnenstad rijdt de komende jaren omlaag brengen. Om ervoor te zorgen dat dat ook gebeurt, worden er onder meer verschillende knips in het wegennetwerk. Eind maart werd bijvoorbeeld bekend dat er vanaf juni wordt gestart met een proef om het autoverkeer voor zes weken af te sluiten.

Eerder liet de ANWB al weten dat het zich zorgen maakt om die aanpassingen. De bond vreest dat de plannen ervoor zorgen dat het verkeer zich verplaatst naar de A10, waardoor het wegennetwerk overbelast raakt.

'Voorkomen'

Die zorgen worden nu gedeeld door minister Harbers, die benadrukt dat de gemeente uiteindelijk verantwoordelijk is voor het lokale mobiliteitsbeleid, maar "de plannen van de gemeente Amsterdam hebben naar verwachting echter ook een effect op de doorstroming van de Ring A10."

Bovendien blijft de auto ook in de toekomst belangrijk, vindt Harbers, die ziet dat de fiets en het openbaar vervoer in steden een prominente rol hebben, "maar ook daar blijft vraag naar automobiliteit."

In zijn reactie plaatst de minister de kanttekening dat de plannen van de gemeente nog niet zijn uitgewerkt en dat nog niet is onderzocht wat de effecten zullen zijn.

Ondertussen voert het ministerie op dit moment dus al wel gesprekken met de gemeente, zegt Harbers. "Infrastructuur en Waterstaat hecht er belang aan dat de gemeente ervoor zorgt dat verminderde doorstroom op de Ring A10 voorkomen dient te worden."

Quote

"Uit onze berekeningen blijkt dat de drukte op de A10 door alle maatregelen minder wordt"

Woordvoerder wethouder Melanie van der Horst

Een woordvoerder van wethouder Melanie van der Horst (verkeer) laat weten dat zulke gesprekken vaker plaatsvinden. "We overleggen regelmatig met het ministerie en Rijkswaterstaat over de doorstroming en de verkeersveiligheid op de A10, vanwege de groei van de stad en de toename van het autoverkeer."

De gemeente zegt dat het in de lijn der verwachting ligt dat er door de maatregelen meer verkeer over de A10 zal rijden. "Maar uit onze berekeningen blijkt dat de drukte op de A10 door alle maatregelen minder wordt. Als we nu niks doen, laten we het autoverkeer alleen maar toenemen."

Daarnaast zegt de woordvoerder dat de maatregelen niet tegelijkertijd ingevoerd zullen worden. "En we verwachten dat steeds meer mensen voor ander vervoer zullen kiezen, wanneer we de maatregelen invoeren." 

De wethouder belooft daarnaast de ontwikkelingen samen het het ministerie en Rijkswaterstaat goed in de gaten te houden: "Want een goed werkende ringweg is voor ons allemaal van groot belang."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938