Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weesperstraat vanaf juni zes weken lang overdag afgesloten

30 maart 2023, 17.02 uur · Aangepast 31 maart 2023, 06.34 uur · Door AT5

De Weesperstraat zal vanaf 12 juni voor een periode van zes weken overdag afgesloten zijn voor autoverkeer. De straat zal worden afgesloten door een slagboom, ter hoogte van de Nieuwe Keizersgracht, die open gaat wanneer er tussen 23.00 en 6.00 uur wel auto's mogen rijden.

Om sluipverkeer tegen te gaan, worden er daarnaast ook op drie omringende straten slagbomen geplaatst. Het gaat om de Anne Frankstraat, de Hoogte Kadijk en de Kattenburgergracht.

In de pilot moet onderzocht worden wat de effecten van zo'n afsluiting zijn. De zogenoemde 'knip in de Weesperstraat' werd al in 2020 aangekondigd, maar vervolgens meerdere keren uitgesteld: eerst omdat er door de coronapandemie veel minder auto's reden, later omdat de Piet Heintunnel langere tijd dicht was.

Drukte tijdens spits

Nu het verkeer weer op het oude niveau is, kan de pilot starten, laat wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) weten. Tijdens de proef worden onder meer het effect op verkeersstromen, luchtkwaliteit en leefbaarheid onderzocht.

Tussen de ochtend en avondspits zouden er maar liefst 1500 auto's over de Weesperstraat rijden. Bewoners willen al langere tijd dat de gemeente er maatregelen tegen neemt om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren.

Voorspelling

De gemeente verwacht dat dat ruim 40% van de auto’s die nu op de Weesperstraat rijden via een andere route even snel of sneller op bestemming is. Nog eens 40 procent doet er naar verwachting 5 minuten langer over. Of die voorspellingen kloppen wordt tijdens de pilot op basis van een kentekenonderzoek berekend.

Na de aankondiging van de pilot is de proef aangepast; 's nachts wordt de proef opgeheven. Volgens de wethouder is dat omdat er dan veel minder verkeer is en om taxi’s te ontzien.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938