Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Parkeergarages Kattenburg deels leeg, maar toch een wachtlijst: "Zonde"

12 mei 2023, 18.45 uur · Aangepast 13 mei 2023, 23.28 uur · Door Stefan Bunschoten

Twee bewonersgarages aan de Kattenburgerstraat in het centrum staan al jaren voor een deel leeg omdat er nog onderhoudswerkzaamheden op de planning staan. Bewoners snappen niet dat de plekken leeg moeten blijven terwijl er nog niet gewerkt wordt. 

Het gaat om de Werfgarage en de Hofgarage. In een gemeentelijk document uit 2020 staat dat er al in 2005 plannen werden uitgewerkt om het onderhoud uit te voeren, maar dat het er 'steeds niet van gekomen' is. Sinds een jaar of vijf liet de gemeente nieuwe bewoners niet meer in de parkeergarage toe en groeide de wachtlijst, terwijl het aantal lege plekken juist toenam door het vertrek van bewoners. 

Wytse Sonnema, bewoner van het Kattenburgerhof, is een van de gedupeerden. "Het is zonde", vindt Sonnema. "Parkeerruimte is een schaars goed hier. Het is ook gewoon irritant. Als je een auto hebt - soms moet dat - niet iedereen kan het met een bakfiets of deelauto doen, wil je hem ook kunnen parkeren als die ruimte er gewoon is."

Nog steeds is het onduidelijk wanneer het werk gaat beginnen. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt er nog gewacht tot de Vereniging van Eigenaren, die meebetaalt aan het werk, de financiering rondkrijgt. De VVE weerspreekt dit met klem en zegt juist dat het geld morgen al overgemaakt kan worden als de gemeente dat vraagt.

Daarna moet nog de aanbesteding beginnen. Het werk zelf zal, als het eenmaal gestart is, een jaar duren.

Quote

"Ik vind dat ze dat ze het recht hebben om hier te parkeren"

Bewoner Kattenburg

"Mij maakt het niet uit", zegt een andere bewoner van Kattenburg, die vele jaren geleden wel een parkeervergunning voor de Werfgarage kreeg. "Ik hoef niet te zoeken naar een plek. Normaal moet je zoeken naar een plek." Toch vinden andere bewoners met een vergunning het wel oneerlijk dat nieuwe bewoners op de wachtlijst blijven staan. "Ik vind dat ze dat ze het recht hebben om hier te parkeren. Want het is hartstikke duur buiten."

Vijftig plekken

De woordvoerder van de gemeente zegt wel dat de wachtlijst korter is geworden. Inmiddels is er namelijk bepaald dat er vijftig plekken leeg moeten blijven vanwege de komende werkzaamheden. Dat aantal was eerst hoger. Daarnaast blijven er dertig plekken leeg voor andere werkzaamheden, die wel al begonnen zijn. 

Sonnema heeft de gemeente gevraagd om de parkeerplekken om de vijftig plekken ook te laten gebruiken totdat het werk begint en bewoners anders op straat of in nabijgelegen parkeergarages te laten parkeren. Hij kreeg in een gesprek met ambtenaren alleen geen gelijk.

Reactie VVE Groot Kattenburg

"Wij krijgen veel vragen van eigenaren en huurders waarom ze niet in een van de twee garages kunnen parkeren. Het verhaal is altijd geweest dat de garage leeg gehouden kan worden als deze wordt aangepakt. Nu zouden alle auto’s in één garage passen. Omdat dit een valide argument is en omdat de gemeente van plan was om het werk op korte termijn uit te voeren hebben we daar nooit een punt van gemaakt. 

(...)

De gemeente is namelijk enige eigenaar van de garage en verantwoordelijk voor het onderhoud. De Dienst garageparkeren en de VVE hebben een afspraak dat de VVE 25% van de kosten van het onderhoud aan de draagconstructie van het dak betaald. 

De VVE en de gemeente hebben begin 2021 een maximum bedrag afgesproken voor het deel dat de VVE mee moet betalen. Wij zouden dit in drie termijnen overmaken vanaf dat jaar. Al die tijd hebben we het bedrag in een separate pot gehouden, maar hebben we geen verzoek tot betaling gehad. Die periode is de gemeente druk geweest met de voorbereidingen van de werkzaamheden.

We hebben het geld klaar staan en de gemeente weet dit. We hopen daarom dat het werk spoedig kan starten of dat bewoners snel een plek krijgen en dat de gemeente zich eerlijk en open op kan stellen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938