Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pand aan Kanaalstraat in West gekraakt: 'Voor vrouwen, transgenders en non-binaire mensen'

14 mei 2023, 22.58 uur · Door AT5

In West is een pand aan de Kanaalstraat gekraakt. De krakers hebben dat eerder op de avond door middel van spandoeken die uit het raam hangen bekend gemaakt. Ook de politie bevestigt de kraakactie in het gebouw in de buurt van het Vondelpark.

Op een statement dat op de voordeur van het pand is geplakt, is te lezen dat het pand gekraakt is om vrouwen, transgenders en non-binaire mensen huisvesting te bieden. "Het wordt steeds moeilijker om onze huur te betalen of een huis te vinden. Vrouwen, transgenders en non-binaire mensen zijn daardoor getroffen", aldus de krakers, die het pand 'Villa Mina' noemen.

"Het openen van Villa Mina is onze manier om aan deze behoefte te voldoen", schrijven de krakers, die claimen onderdeel te zijn van een feministische groep activisten. De krakers zeggen dat buurtbewoners van harte welkom zijn om binnenkort langs te komen.

Geen aangifte

Het gekraakte pand staat volgens buurtbewoners al zo'n zes jaar leeg. Volgens een politiewoordvoerder heeft de eigenaar van het adres nog geen aangifte gedaan. Ook zijn er nog geen plannen om het gebouw te ontruimen. 

Sinds eind 2019 geldt er een nieuw beleid waardoor krakers, onder bepaalde voorwaarden, met spoed ontruimd kunnen worden als ze op heterdaad betrapt worden. Krakers proberen dat doorgaans te voorkomen door zichzelf pas een paar dagen na de kraak bekend te maken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938