Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

OM eist levenslang tegen verdachten moord Mohamed Bouchikhi (17) in buurthuis Wittenburg

16 mei 2023, 19.18 uur · Aangepast 16 mei 2023, 20.05 uur · Door Niels van Steijn

Het Openbaar Ministerie eist levenslange celstraffen tegen de verdachten van de moord op Mohamed Bouchikhi in een buurthuis op Wittenburg begin 2018. Emylio G. (30) en Randell D. (41) worden verantwoordelijk gehouden voor de moord op de 17-jarige Bouchikhi, die tijdens zijn stage in het buurthuis werd doodgeschoten. Volgens het OM waren de mannen ook betrokken bij twee andere liquidaties.

De Officieren van Justitie (OvJ) waren vandaag de hele dag aan het woord en gingen in op het bewijs voor de drie moorden. "De details zijn illustratief voor de wijze van handelen. Er is niet alleen gericht, maar ook ongecontroleerd geschoten. Of daarbij onschuldige burgers geraakt zouden worden deed er niet toe", begon de OvJ haar requisitoir vanochtend.

Anonieme getuigen

Het Openbaar Ministerie eist levenslang op basis van verschillende bewijsstukken. Zo zijn er drie anonieme beschermde getuigen die verklaringen hebben afgelegd. "Daarnaast zijn er ook verkeersgegevens, telefoongegevens en afgeluisterde telefoongesprekken. Gelet op de ernst van de feiten die kil en gruwelijk zijn, de proceshouding van de verdachten en ook het feit dat de maatschappij beschermd moet worden tegen deze verdachten vinden wij deze straf passend.", aldus de persofficier over de strafeis.

Quote

"Jullie hebben ervoor gezorgd dat onze kleine en lieve Mohamed geen toekomst meer heeft"

zus Mohamed Bouchikhi

De behandeling van de zaak startte vorige week woensdag. Het was een emotionele middag in de rechtbank. De nabestaanden van Mohamed Bouchikhi lazen hun verklaringen voor. "Jullie hebben ervoor gezorgd dat onze kleine en lieve Mohamed geen toekomst meer heeft", vertelde de zus van het slachtoffer. Ook de broer van Mohamed nam het woord. "Ik heb hem zelf die dag afgezet bij het buurthuis. Ik zou hem daarna nog één keer zien, dat was in het mortuarium." 

AT5

De 41- jarige Randell D. was volgens het OM naast de 'vergismoord' van Mohamed Bouchikhi betrokken bij tenminste twee andere moorden. Zo zou hij mogelijk betrokken zijn geweest bij de moord op Siegmar Flaneur in Zuidoost en de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom in Zaandam, beide in 2015. Randell D. werd in juni 2021 aangehouden op Curaçao. Emylio G. (30) en wordt door het OM verdacht van in ieder geval één andere moord, die op Siegmar Flaneur. 

Moord Siegmar Flaneur

Begin februari 2015 werd de 24-jarige Siegmar Flaneur aan het Leerdamhof in Zuidoost van achteren doodgeschoten. Op de avond dat Flaneur werd doodgeschoten had hij meerdere malen contact Emylio G. Ze hadden afgesproken en Flaneur wachtte tot G. hem op kwam halen. Iets na middernacht werd hij gebeld. Flaneur vertrok en werd even later door een vrouw uit de buurt dood aangetroffen.

Liquidatie van Lucas Boom in Zaandam

Op klaarlichte dag werd de 43-jarige Lucas Boom vermoord in de J. Kruijverstraat in Zaandam. Drie gemaskerde en in het zwart geklede schutters openden rond het middaguur het vuur op Boom. Het slachtoffer probeerde te vluchten, maar werd meerdere keren geraakt. Meerdere buurtbewoners waren getuige en ook leerlingen op het aangrenzende schoolplein zagen hoe de man wordt geliquideerd. 

Een van de meest schokkende verklaringen is die van een 10-jarig meisje dat op het schoolplein stond. De Officier van Justitie beschrijft hoe zij drie mannen uit een busje zag stappen. Twee van die mannen gingen achter het uiteindelijke slachtoffer aan. Eén van hen richtte een lang pistool op de kinderen. Er scheen een lichtje op hun kleding terwijl het meisje de tientallen knallen hoort waaraan Boom uiteindelijk overleed. Vlak na de schietpartij reageerden kinderen ook voor de camera van AT5. 

Quote

"De hele klas begon te huilen"

Ooggetuige liquidatie Lucas Boom

"We waren aan het spelen, we dachten dat het vuurwerk was maar toen zagen we mannen in zwarte pakken. We zijn naar binnen gerend', vertelt een van de kinderen over de schietpartij. 'Ik dacht dat iemand dozen kapot aan het stampen was, maar toen zei iemand dat er mannen aan het schieten waren. De hele klas begon toen te huilen.' 

Telecomgegevens

Randell D. zou volgens justitie een van de schutters zijn. Uit telecomgegevens blijkt namelijk dat D. met andere verdachten in een loods in Lijnden samen kwam. Ook zijn de telefoons te koppelen aan de plaats delict. 

De advocaten van de verdachten komen volgende week aan het woord. Voor die verdere behandeling van de strafzaak zijn drie dagen ingepland, op 4 augustus doet de rechtbank uitspraak in de zaak. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938