Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Budgetplafond aanbieders huishoudelijke hulp 'geen heilig huisje' voor zorgwethouder Scholtes

19 mei 2023, 20.00 uur · Door Nicolai Brannan

Moet het budgetplafond voor de huishoudelijke hulp bij zorgaanbieders - de regel dat elke zorginstelling is de stad een maximum bedrag voor zorg mag leveren - worden afgeschaft in de strijd tegen wachtlijsten? Cliëntenbelang Amsterdam vindt al langere tijd van wel en voor de nieuwe wethouder zorg, Alexander Scholtes (D66), is het plafond ook geen heilig huisje. "Voor mij is wel alles bespreekbaar om wachtlijsten op te lossen", zegt hij in AT5's Park Politiek. 

AT5

Scholtes gaat zijn komende jaren als wethouder vol inzetten op preventie. "We moeten de aandacht verschuiven van zorg, dus het beter maken van mensen, naar gezondheid en dus voorkomen dat mensen ziek worden. We besteden in Amsterdam 3,2 miljard euro aan zorg en maar 100 miljoen aan preventie. Dat is een enorm verschil. In Amsterdam kunnen werken aan dat mensen gezonder gaan leven, meer gaan bewegen en dus langer gezonder blijven."

De wethouder wil voorkomen dat ouderen veel en zware zorg nodig hebben. "Nu zijn er veel Amsterdammers die oud worden, maar wel ongezond. Er zijn grote verschillen. Mensen met een praktische opleiding hebben 14 minder gezonde levensjaren."

Quote

"Ongezonder eten moet duurder worden, de suikertaks hoort daar ook bij"

wethouder zorg - alexander scholtes

De vergrijzing gaat de komende jaren steeds meer drukken op de zorg. "Twee jaar geleden werden de eerste babyboomers 75. Dat aandeel gaat groeien. Mensen die ouder worden hebben een broze gezondheid. Van de 75+'ers heeft de helft een chronische ziekte. Ons aanbod in de stad moeten we aanpassen. Mensen moeten meer gaan bewegen, mantelzorgen moeten beter ondersteund worden en dat moet vooral in de buurt zijn", aldus Scholtes.

Suikertaks

Dat het kabinet de btw op groente en fruit niet afschaft is niet goed, vindt Scholtes. "Dat is heel jammer. We zijn erover in gesprek met het Rijk. Ja, het is mijn partij D66. Daar sprak ik afgelopen congres nog over. Gezonder eten moet goedkoper worden. Ongezonder eten moet duurder worden, de suikertaks hoort daar ook bij."

Om de rekening betaalbaar te houden voor de samenleving moeten de sterkste schouders ook meer gaan bijdragen, zo zegt de wethouder. "De boodschap is: hulp bij huishouden is een voorziening vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red.) en die moet terechtkomen bij de mensen die het het hardst nodig hebben. Als u zelf uw huishoudelijke hulp kunt betalen, is dat hartstikke mooi. Daar is die voorziening niet voor, die is voor mensen die het hard nodig hebben. We vragen een te lage bijdrage van mensen die het zelf kunnen betalen. Dat creëert een extra vraag en draagt bij aan de wachtlijsten."

Wachtlijst

Op de wachtlijsten voor hulp bij het huishouden staan nu 1100 Amsterdammers, zegt Scholtes. 'We zijn in gesprek hoe dat tegen te gaan. Het personeelstekort is ook een belangrijke oorzaak van de wachtlijst. Er is nu wel een lichte daling, maar de wachtlijst is nog te lang. We komen binnenkort naar buiten met een plan hoe we het personeelstekort willen verkleinen."

Quote

"Volgens mij moet je in de stad geen heilige huisjes hebben als je problemen wil oplossen"

alexander scholtes - wethouder zorg

Cliëntenbelang Amsterdam stelde eerder voor om het zogeheten budgetplafond definitief af te schaffen. Eind 2022 ontving de cliëntenbehartiger berichten dat er thuiszorgorganisaties waren die wel nieuwe cliënten wilden aannemen en daar ook het personeel voor hadden, maar geen mensen konden helpen omdat ze het plafond van het budget al hadden bereikt. 

Scholtes zegt daar nu over: "Voor urgente problemen is altijd wel een oplossing te vinden. Maar het eerlijke verhaal is wel: die wachtlijsten zijn er en het personeelstekort is er ook. In 2022 was ik er niet bij, dat weet ik dus niet. Voor mij is wel alles bespreekbaar om wachtlijsten op te lossen. Ik zit wel met beperkte budgetten en personeel.  Het plafond is één aspect, de personeelstekorten is het andere. Bij acute problemen is er altijd een oplossing te vinden."

Hij besluit: "Volgens mij moet je in de stad geen heilige huisjes hebben als je problemen wil oplossen."

Bekijk hieronder de hele uitzending van Park Politiek, waarin Scholtes ook ingaat op het belang van de week van de mentale gezondheid en de vraag: 'is kunstmatige intelligentie een kans of een bedreiging' beantwoordt. 

AT5

Heb je een (anonieme) tip, ervaring of informatie die je graag zou willen delen? Klik hier om rechtstreeks contact op te nemen met journalist Nicolaï Brannan of mail naar [email protected].