Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderen kunnen vanaf zomervakantie gratis met ov door de stad reizen

23 mei 2023, 16.00 uur · Aangepast 23 mei 2023, 16.53 uur · Door AT5

Amsterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar kunnen vanaf de start van de zomervakantie 4 maanden lang gratis met bussen, trams en metro's van het GVB reizen. De gemeente maakte vorig jaar nog 1 miljoen euro vrij om kinderen alleen op de zaterdag te laten reizen, maar zegt nu dat het later mogelijk bleek om het aantal dagen uit te breiden.

Verkeerswethouder Melanie van der Horst wil met de maatregel het openbaar vervoer 'toegankelijker en betaalbaarder' maken voor Amsterdamse gezinnen. "Er zijn zoveel gezinnen waarvoor het niet vanzelfsprekend is om buiten hun eigen buurt en door de stad te reizen", zegt de wethouder. 

"Ik hoop dat deze actie hen een mooie zomervakantie bezorgt en de kans geeft om hun horizon te verbreden. Daarna loopt het abonnement nog drie maanden door. Dus ik hoop dat iedereen gebruik maakt van deze mooie actie."

Op initiatief van PvdA-raadslid Farley Asruf kreeg Van der Horst vorig jaar al van de raad de opdracht onderzoek te doen naar de mogelijkheden om kinderen in deze leeftijdscategorie gratis te laten reizen. Ook voor jongeren tussen 12 en 17 jaar werden de mogelijkheden hiervoor onderzocht, maar voor deze groep komt er geen regeling.

Zwaar weer

Van der Horst hoopt ook dat de actie de reizigersaantallen een klein zetje in de rug geeft. Omdat er sinds de coronaperiode minder mensen reizen, moet het GVB het al jaren met lagere inkomsten doen. Daarnaast zijn ook de kosten gestegen, waardoor de tarieven vanaf volgend jaar mogelijk een 10 procent hoger worden. 

"Het zou mooi zijn als meer mensen hun weg terugvinden naar het openbaar vervoer", aldus de wethouder. "De reizigersaantallen zijn nog steeds niet terug op het oude niveau en we zijn hard aan het werk om het netwerk op peil te houden."

Hulp

Voor het gratis reizen moeten Amsterdammers een reisproduct aanvragen, die vervolgens op een persoonlijke ov-chipkaart kan worden gezet. Mensen die niet goed weten hoe je zo'n reisproduct moet aanvragen, kunnen om ondersteuning vragen bij het team van de gemeente dat normaal gesproken gratis ov voor aow'ers behandelt.

De gemeente gaat het gebruik van het gratis openbaar vervoer evalueren. De resultaten daarvan zullen vervolgens gebruikt worden om te kijken of en op welke manier het initiatief na de eerste 4 maanden een vervolg kan krijgen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938