Start van hoofdcontent

Stad

nl

Viering Keti Koti mogelijk verplaatst naar Museumplein vanwege verwachte drukte

25 mei 2023, 10.25 uur · Aangepast 25 mei 2023, 12.26 uur · Door Alex van Schagen

De viering van Keti Koti wordt vanwege veiligheidsredenen mogelijk verplaatst naar het Museumplein. Er worden dit jaar veel meer bezoekers verwacht dan normaal en daarom is de vrees dat het Oosterpark te klein is. Om capaciteitsproblemen te voorkomen wordt er gesproken om eventueel uit te wijken naar het veel grotere Museumplein. 

Dat het de komende editie waarschijnlijk extra druk wordt heeft een aantal redenen. "Het is een jubileumeditie, 1  juli valt deze keer op zaterdag en koning Willem-Alexander komt. Redenen genoeg om aan te nemen dat het druk gaat worden", vertelt Ivette Forster, de organisator ven het Keti Koti Festival. "En natuurlijk schijnt ook de zon die dag", voert Forster aan als vierde reden voor extra drukte. 

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de praktijk werd afgeschaft, tien jaar eerder was daar formeel een eind aan gemaakt.

De organisatie is druk in overleg met de gemeente over waar het gevierd moet worden. Traditioneel is het Oosterpark de plek voor de herdenking en de viering. In het park staat sinds 2002 het Nationaal monument slavernijverleden. Veel mensen zullen het jammer vinden dat de viering zal worden verplaatst. "Maar ja, als het om veiligheid gaat heb je weinig in te brengen. En het is eerder al een keer op het Museumplein geweest", aldus Forster. 

Keti Koti Festival

De herdenking van Keti Koti, eerder die dag, is wel gewoon bij het monument in het Oosterpark. Mocht de viering die dag op het Museumplein georganiseerd worden dan zullen daar ook grote schermen komen om de herdenking te kunnen volgen. Om 15 uur gaat daarna het Keti Koti Festvial van start. Berget Lewis, Akwasi, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en het Soul Gospel Choir zijn artiesten die onder meer op het affiche staan. "Dus het gaat heel erg leuk worden", vertelt Forster.

Forster vertelde eerder al tegen AT5 dat ze uitkijkt naar de komende editie van Keti Koti. Ze verwacht dat ook koning Willem-Alexander daar namens zijn voorouders excuses zal aanbieden: "1 juli is symbolisch, 1 juli is in het Oosterpark (wellicht dus Museumplein, red.) waar iedereen is, mensen vragen erom dus de zeggingskracht zal daar vele malen groter zijn." 

De organisatie van het evenement is hierover in gesprek met de gemeente. De verwachting is dat vrijdag duidelijk wordt of de viering 1 juli op het Museumplein is. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938