Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Portretserie Onder Invloed: Beaudil Elzenga vindt inspiratie in zangeres Janis Joplin

31 mei 2023, 14.50 uur · Door AT5 Producties

Hoe word je beïnvloed door je inspiratiebron? Vijf talentvolle theatermakers onderzoeken deze vraag in de serie Onder Invloed. In de vijfde en laatste aflevering: Beaudil Elzenga. Wanneer ze een documentaire op televisie ziet over de Amerikaanse zangeres Janis Joplin, ontdekt ze in haar een zielsverwant.

AT5

Beaudil Elzenga groeit op in Middelburg en gaat naar een christelijke basisschool. Maar ze voelt zich niet op haar plek. Wanneer ze gothic kleding in Amsterdam heeft ingekocht en een armband met spikes gaat dragen, worden de spikes verboden door de schooldirecteur. 

 
 Ze voelt zich meer thuis op de middelbare school in Goes, waar er veel aan zang en toneel wordt gedaan. En daar wil ze graag mee verder. Ze studeert af aan de Toneel- en kleinkunstacademie in Amsterdam. 

 
 Als ze jaren later de documentaire kijkt over Janis Joplin, doet dat haar weer denken aan Middelburg. Haar moeder draaide de platen van Joplin grijs toen ze jong was. Ze herkent in de Amerikaanse zangeres die brandende ambitie, een constante behoefte naar meer willen. Maar Beaudil kiest uiteindelijk voor een ander pad dan haar inspiratiebron.

Onder Invloed is gemaakt door Tobias Manuhutu & Eva Müller (@parallaxreport). De serie is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Melanie, de Kattendijke/Drucker Stichting en het Investeringsfonds Muziek.