Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Portretserie Onder Invloed: Dahiana Candelo vindt inspiratie in kunstschilderes Frida Kahlo

17 mei 2023, 15.07 uur
Door AT5 Producties · Foto: Dahiana Candelo

Hoe word je beïnvloed door je inspiratiebron? Vijf talentvolle theatermakers onderzoeken deze vraag in de serie Onder Invloed. In de vierde aflevering: Dahiana Candelo. Zij heeft door de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo geleerd om al haar identiteiten te omarmen.

AT5

Dahiana Candelo kwam op negenjarige leeftijd vanuit Colombia naar Nederland en dat was best lastig. Ze werd gepest om haar huidskleur en korte haar. Het was makkelijker om aansluiting te vinden bij de biculturele gemeenschap. Hier was ze wel welkom en ze hadden dezelfde gewoontes als in haar eigen familie. Door de acteur Marwan Kenzari werd ze geïnspireerd om naar de toneelschool in Maastricht te gaan, waar ze de biografie ontdekt van Frida Kahlo. Een inspirerende surrealistische schilderes die bovendien voorvechter was van de Inheemse gemeenschap. En dat dwingt Dahiana te reflecteren op haar eigen vooroordelen.
Onder Invloed is gemaakt door Tobias Manuhutu & Eva Müller (@parallaxreport). De serie is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Melanie, de Kattendijke/Drucker Stichting en het Investeringsfonds Muziek.
 
In de aflevering is een print van een schilderij van Frida Kahlo te zien. © Frida Kahlo, The Two Fridas, 1939 c/o Pictoright Amsterdam 2023.