Start van hoofdcontent

Stad

nl

Frustratie onder bewoners Joan Muyskenweg: "Brand mogelijk door achterstallig onderhoud"

4 juni 2023, 17.26 uur · Door Jasper van Schravendijk

Op de dag na de enorme brand aan het appartementencomplex aan Joan Muyskenweg verkeren de ruim honderd bewoners in onzekerheid over wanneer hun woningen weer bewoonbaar zijn. Daarnaast bestaan er al langer klachten over verhuurder Vesteda die meerdere meldingen over lekkages in het pand volgens bewoners niet heeft opgepakt, zo bleek na een bewonersbijeenkomst zondagmiddag.

"Er werd geen verantwoordelijkheid genomen. Vanuit Vesteda en vanuit het crisismanagement kwam er geen duidelijk plan", vertelt een boze bewoner na afloop van de bewonersbijeenkomst vanmiddag.

Lekkages

Hoewel de brandweer nog volop onderzoek doet naar de brand, vermoeden bewoners dat meerdere lekkages in het gebouw hebben bijgedragen aan het ontstaan van de brand. "Het vuur is ontstaan in de muren en het kwam uit gaten die zijn gemaakt vanwege lekkages", zegt een bewoner. "Daar zit onze frustratie: dus dat bij bewoners het gevoel is dat de brand zou kunnen komen door achterstallig onderhoud."

De lekkages doen zich volgens bewoners al jaren op verschillende plekken in het pand voor. "Bij mij op de zesde verdieping speelt de lekkage al ruim drie jaar. Er zijn meerdere malen meldingen van gemaakt, minimaal twintig keer", aldus een bewoner die op de zesde etage woont, waar de brand gister uitbrak.

Vesteda zegt intern te gaan onderzoeken waarom de meldingen van de bewoners zo lang op de plank zijn blijven liggen. Of er een daadwerkelijk verband is tussen de brand en de lekkages wordt momenteel onderzocht door de brandweer.