Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Nieuwe islamitische middelbare school erbij, stad biedt straks plek voor 100 extra kinderen

5 juni 2023, 17.48 uur · Aangepast 13 juli 2023, 10.44 uur · Door Flip Linssen

Waar tot nu toe kinderen voor islamitisch middelbaar onderwijs alleen terecht kunnen op het Cornelius Haga Lyceum, komt er binnen twee jaar een plek bij. College Fiducie opent uiterlijk in augustus 2025 de deuren in Zuid en is daarmee de tweede islamitische middelbare school in de stad en de derde in Nederland.

Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland deed ongeveer een jaar geleden al een aanvraag voor het starten van een nieuwe middelbare school. Maar, net als de aanvraag van het El Amien Lyceum, werd dat plan toen afgewezen. De besturen zouden te weinig concrete leerdoelen hebben geformuleerd om onderwijskwaliteit en continuïteit te kunnen garanderen.

Onderwijsminister Dennis Wiersma richtte een 'expertisepunt burgerschapsonderwijs' op, want op dat aspect werden beide aanvragen namelijk afgewezen. Na aanpassingen aan het plan deed de stichting een nieuwe aanvraag die vanochtend wel is goedgekeurd: "We hebben vooral gedetailleerder opgeschreven wat onze kernpunten zijn en hebben beter kunnen uitleggen hoe we die leerlijn voortzetten", vertelt dagelijks bestuurder van SIO Noord-Holland Yusuf Altuntas.

Een nieuwe school heeft ook altijd genoeg belangstelling nodig. Geïnteresseerde ouders en leerlingen konden daarom een ouderverklaring tekenen. In de verklaring staat onder andere: "Je dienstbaar opstellen jegens de pluriforme samenleving; het uitdragen van een inclusieve boodschap en het kiezen voor de middenweg, heeft te maken met de islamitische tradities." De verklaring had ruim driehonderd ondertekeningen nodig, uiteindelijk werden dat er zeker 450.

Quote

"We blijven net als iedere school Nederlands, Wiskunde en Gym geven. En daarnaast een paar uur per week Islamitisch onderwijs"

Yusuf Altuntas - Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland

"Dit is echt een opluchting, we zijn al zo veel jaren bezig", vertelt Altuntas. De school zal starten met ongeveer honderd leerlingen: "We gaan voor twee mavo- en twee havoklassen in het eerste leerjaar, dat kan jaarlijks uitbreiden", vertelt de bestuurder. Om niet direct te groot te beginnen en te luisteren naar de vraag van ouders wordt een vwo-klas nog niet gestart. 

Aansluitende leerlijn na basisschool

"De school is er echt voor de achterban van dat stadsdeel. We zitten in Zuid en dus is het ook voor leerlingen uit Amsterdam Zuid, Diemen en omgeving." Vanaf uiterlijk de zomer van 2025 moet de school honderd leerlingen verwelkomen, maar als het aan de stichting ligt gebeurt dat zo snel mogelijk. Waar de school moet komen is nog niet duidelijk. Samen met de gemeente wordt gezocht naar een plek in Zuid.

In totaal biedt Amsterdam straks plek aan zo'n zeshonderd leerlingen op het islamitisch onderwijs, op dit moment heeft het Haga Lyceum namelijk ruimte voor vijfhonderd leerlingen, een flinke stijging dus. "Het is belangrijk omdat er zo een doorgaande leerlijn ontstaat voor leerlingen die van een islamitische basisschool afkomen. En het zorgt voor diversiteit in aanbod wat betreft middelbare scholen."

Het huidige Cornelius Haga Lyceum - AT5 / Luuk Koenen

Aanvulling op Haga

Uitgangspunt voor de school is dat het niet mag concurreren met het al bestaande Cornelius Haga Lyceum, dat na direct veel weerstand gestart is in 2017. Zo moet het Haga Lyceum niet krimpen door de komst van deze nieuwe school. De school nabij station Sloterdijk is niet onomstreden gebleven de afgelopen jaren. In het voorjaar van 2022 kwam er nog een rapport naar buiten vanuit de onderwijsinspectie waarin de middelbare school als 'zeer zwak' werd beoordeeld, ook ook dit jaar houdt die beoordeling aan. 

Altuntas: "Dat dit spannend klinkt, daar kan ik niet zo veel mee. We blijven net als iedere school Nederlands, Wiskunde en Gym geven. En daarnaast een paar uur per week islamitisch onderwijs. Je moet de scholen los van elkaar zien en vooral bestuurlijk pakken we het stabieler aan. De vragen die ik nu stel zijn eerder: vinden we genoeg leraren en hoe snel lukt het ons om écht te beginnen?"

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938