Start van hoofdcontent

Amsterdam Informeert

nl

Stad vraagt om drie keer zoveel stroom: ''We moeten slimme technieken toepassen''

12 juni 2023, 16.39 uur · Aangepast 15 juni 2023, 10.10 uur · Door Joe Hammond / AT5 Producties

Amsterdam heeft de komende jaren ruim drie keer zo veel stroom nodig. Dat komt door de groei van de stad, de komst van meer bedrijven en omdat er steeds meer digitaal gebeurt. Ook de verduurzaming vraagt om meer stroom. De makers van Amsterdam Informeert gaan op bezoek bij Mandy in haar duurzame nieuwbouwwoning en bij Valerie, die in een oudere woning in Noord woont die verduurzaamd wordt. Tussendoor vertelt Naut Loots, die adviseur Energietransitie is, hoe de stad denkt het tekort aan stroom op te lossen.

AT5

Quote

''Ik vind het heel spannend maar ben er ook heel blij mee.'' 

Valerie over verduurzaming van haar oude woning in Noord

Mandy heeft een duurzame woning in de Houthavens. Zo kookt ze op inductie en in de garage heeft ze een eigen laadpaal voor haar elektrische auto .

De vraag naar stroom groeit snel. ''We merken dat niet overal in de stad het elektriciteitsnetwerk dat toelaat, dus we zien dat daar nu een krapte ontstaat'', zegt adviseur Energietransitie Naut Loots. Het stroomnet moet daarom flink worden uitgebreid. Overal in de stad zal aan uitbreiding van het stroomnetwerk worden gewerkt.

Mandy heeft eigen elektrische laadpaal

Ook oudere woningen in de stad worden verduurzaamd door woningcorporaties of huiseigenaren. Valerie zit middenin de verbouwing van haar huis in Noord. Zij wilde ook van het gas af en is overgestapt op een lucht/water warmtepomp. ''We wilden sowieso gaan vernieuwen want het was een oud huis en we moesten sowieso van alles aanpakken en toen puntje bij paaltje kwam, kwamen er eigenlijk steeds meer dingen bij.'' Ze verving het glas en liet alles isoleren. ''Ik vind het heel spannend maar ben er ook heel blij mee.'' 

Verslimmen

Het Amsterdamse stroomnetwerk moet dus twee keer zo zwaar worden, maar er is drie keer zoveel stroom nodig. ''Dat gaan we oplossen door te 'verslimmen', dus we zijn bezig allemaal slimme technieken toe te passen'', zegt Loots. ''Als de zon schijnt dan heb je eigenlijk een grote productie van stroom en dan matchen we dat meteen met het opladen van auto's bijvoorbeeld, zodat we die stroom meteen in die auto's kunnen stoppen. En zo ontlast je het elektriciteitsnetwerk.''

Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/stroom 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam