Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blikjes en flesjes nu ook in te leveren op CS: "Dertig cent, nou super!"

7 juni 2023, 17.58 uur · Aangepast 8 juni 2023, 14.41 uur · Door AT5

Er is een flinke toename van mensen die vuilnisbakken open breken in de hoop afgedankte flesjes en blikjes te vinden waar sinds kort statiegeld op zit. In de hoop de overlast te verminderen, heeft de NS statiegeldautomaten geplaatst op het Centraal Station.  

De automaten lijken op de apparaten in de supermarkt, maar bijzonder is dat je het statiegeld teruggestort krijgt via een Tikkie. Je scant de QR-code van de machine en krijgt zo het statiegeld overgemaakt op je bankrekening. "Goed plan", vertelt een voorbijganger. "Want hier wordt veel gedronken en de bakken zijn overvol", vervolgt hij.

Twee meisjes zijn aangenaam verrast, nadat ze hun flesjes hadden ingeleverd. "Ja, het ging hartstikke makkelijk", vertelt ze. Haar vriendin moet lachen als er gevraagd wordt wat het heeft opgeleverd. "Ja, dertig cent, nou super", lacht ze. "Kunnen nog geen nieuw flesje van kopen, maar het is wel gewoon dertig cent". 

Iets later komen twee verbaasde Duitse toeristen aangelopen, want een statiegeldautomaat op het station is voor hun uniek. "In Duitsland heb je ze alleen in de supermarkt. Maar het is een goed idee om ze in het station te zetten", vertelt de Duitser. In totaal staan er drie statiegeldautomaten in het station. Twee in de IJpassage en een in de Westtunnel. 

Meer maatregelen

Naast de automaten op het Station heeft de gemeente meer maatregelen genomen tegen de overlast, zo worden in het Centrum de afvalbakken sinds kort met andere sloten vergrendeld, zodat ze minder makkelijk open kunnen gaan.

Ook is er een proef gestart om afvalbakken te voorzien van doneerringen. Met de proef onderzoekt de gemeente of deze ringen zorgen voor minder zwerfafval. Je kunt je statiegeldfles of blikje in de ijzeren ring achterlaten, zodat ze makkelijk mee te nemen zijn voor anderen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938