Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schiffmacher kruipt in de huid van Rembrandt: "Alleen is ons canvas duurder en beweegt"

19 juni 2023, 20.00 uur · Aangepast 19 juni 2023, 20.16 uur · Door Frederieke Weel

Mensen die deze week het Rembrandthuis bezoeken, kunnen ook met een originele Rembrandt weer de deur uit lopen. Henk Schiffmacher en zijn collega's zetten daar deze week namelijk originele Rembrandttattoos. "Hoge en lage kunst komen hier samen."

"We zijn de komende zeven dagen Rembrandt aan het spelen", vertelt tattoo-koning Henk Schiffmacher. Voor het project The Poor Mans Rembrandt zetten Schiffmacher en zijn team de komende zeven dagen originele Rembrandttattoos in het huis waar de meester jarenlang woonde en werkte. "Mensen kunnen zich vaak wel een tatoeage permitteren, maar een echt Rembrandtje aan de muur niet. Terwijl er meer mensen zijn die tatoeages verzamelen dan kunst", vertelt Schiffmacher. 

Lilian Ramcharan is de eerste die in de stoel zit vandaag. Ze heeft gekozen voor een schets van de olifant Hansken die Rembrandt in 1637 maakte. "Rembrandt is natuurlijk een heel eigenzinnige figuur. En dat ben ik zelf ook wel een beetje. En zijn werk is natuurlijk ook heel mooi. Dat wil ik wel graag met me meedragen", vertelt ze. 

Inmiddels zijn alle negentig plekken volgeboekt. Tijd voor een hele Nachtwacht op je rug is er ook niet. Daarom zijn van tevoren een aantal ontwerpen gemaakt waar je uit kan kiezen zoals Rembrandts handtekening en verschillende etsen. En zo'n ets, waar je ook inkt en een naald voor nodig hebt, is volgens Schiffmacher best te vergelijken met een tattoo. "Alleen is ons canvas wat duurder. En het leeft, het beweegt, het wordt zwanger, het gaat naar de sportschool en het krijgt een aanrijdingen ", vertelt hij lachend. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938