Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente zet knip door tijdens afsluiting A10, slagbomen alleen open bij 'onveilige situaties'

22 juni 2023, 16.33 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

De komende werkzaamheden aan de A10 Noord en de huidige files zijn voor wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) geen reden om de proef met de knips dit weekend te pauzeren. Dat schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. 

De binnenring van de A10 Noord is vanaf vrijdagavond 23 juni 23.00 uur tot maandag 26 juni 05:00 uur afgesloten omdat er stiller asfalt aangebracht wordt. Volgens Van der Horst betekent het feit dat de weg niet in beide richtingen dicht is dat er dus 'altijd een alternatieve route via de A10 mogelijk is'. 

Toch is het niet uitgesloten dat de slagbomen, net als op vrijdagavond 16 juni, even open gaan. "Het projectteam staat tijdens de werkzaamheden in rechtstreeks contact met Rijkswaterstaat", schrijft Van der Horst. "Als de werkzaamheden op de A10 leiden tot onveilige situaties op de A10 en de toe- en afritten zullen we volgens protocol de slagbomen open zetten om de druk op de A10 te verminderen."

Van der Horst schrijft dat ze wel ziet dat de proef 'voor sommige bewoners, ondernemers en bezoekers' hinder oplevert omdat ze of langer onderweg zijn of meer verkeer voor de deur hebben. "De hinder voor bewoners aan de Kattenburgerstraat en voor mensen die afhankelijk zijn van de auto omdat ze slecht ter been zijn, zorg moeten verlenen of hun brood ermee verdienen is enorm vervelend. Dat zien we en waar het echt schrijnend is, kijken we of we dit gedurende de pilot al kunnen oplossen."

Ook enthousiasme

"Ik zie tegelijkertijd ook in deze eerste anderhalve week dat de leefbaarheid en de veiligheid op de Weesperstraat en de direct aangrenzende straten direct verbeteren door de pilot", stelt Van der Horst. "De bewoners aan de Weesperstraat en de Valkenburgerstraat, die jaren lang duizenden auto’s per dag door hun straat hadden rijden, komen elkaar weer tegen op straat."

Quote

"Er zijn extra instructies gegeven om dit duidelijk te maken"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

Verkeersregelaars hebben volgens de wethouder te maken gehad met agressief en gefrustreerd gedrag. Een van hen zou zijn mishandeld en daar is aangifte van gedaan. Ook werden slagbomen vernield, daar is ook aangifte van gedaan. Verder weten ambtenaren niet altijd dat ze ook moeten omrijden. "Er zijn extra instructies gegeven om dit duidelijk te maken", meldt Van der Horst. Tegelijkertijd geldt er een uitzondering voor kleine veegwagens en kleine vrachtwagens van stadsreiniging.

Naast het openbaar vervoer en de nood- en hulpdiensten worden momenteel geen uitzonderingen meer gemaakt. Van der Horst zegt wel gesproken te hebben met het aanvullend openbaar vervoer (RMC) en leerlingenvervoer (Munckhof) en op basis van hun gegevens 'maatwerk toe te passen waar dat noodzakelijk is gedurende de pilot'. Volgende week informeert ze de gemeenteraad daar verder over.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938