Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groen licht voor woningbouw Havenstraatterrein toch nog niet helemaal zeker

22 juni 2023, 20.03 uur · Aangepast 27 juni 2023, 12.36 uur · Door Ronald Olsthoorn

In februari oordeelde de Raad van State nog dat de plannen voor nieuwbouw op het rafelrandje achter het Haarlemmermeerstation door kunnen gaan, maar door een fout van de gemeente, behoort een gang naar de hoogste bestuursrechter nu weer opnieuw tot de mogelijkheden.

De gemeente heeft het nieuwe bestemmingplan namelijk opnieuw ter inzage moeten leggen vanwege een "partiële technische herziening".

Het is niet goed gegaan met het aanwijzen van de woonbestemming voor een deel van de 500 te bouwen huizen. Volgens de begeleidende tekst voorziet de herziening  "in de reparatie van abusievelijk opgenomen functieaanduidingen op vier plekken van de verbeelding van het bestemmingsplan Havenstraatterrein om wonen aldaar planologisch mogelijk te maken".

Bijvoorbeeld: in de flats die gebouwd worden op de begane grond, in de zogeheten plint, zouden winkels komen. Daarvoor moet de bestemming dan 'niet wonen' zijn. Maar in het bestemmingsplan staat nu dat er in het héle gebouw niet gewoond kan worden. 

Op een andere plek waar alléén maar woningen moesten komen zijn er juist winkels gepland op de begane grond - en ook dat klopt niet.

Volgens de woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Bart Vink (Zuid, D66) gaat het om "een kleine fout waar een projectontwikkelaar ons op wees". Het stadsdeel gaat gewoon door met de aanbestedingsprocedure die nu loopt en verwacht dat de gemeenteraad in het najaar het gewijzigde bestemmingsplan alsnog goed kan keuren.

Quote

"Dit is volgens ons geen belemmering voor de aanbesteding"

woordvoerder Stadsdeel Zuid

Amsterdammers die de oude loodsen liever niet zien verdwijnen, kunnen nu in theorie nog een keer naar de rechter, waardoor de definitieve goedkeuring nog weer maanden op zich laat wachten.

Projectontwikkelaars zeggen dat onder de huidige marktomstandigheden het nu sowieso al moeilijk tot onmogelijk is om projecten als het Havenstraatterrein te realiseren. De helft van de woningen is bestemd voor middenhuur, en een deel daarvan moet ook groot genoeg zijn voor gezinnen.

Het vorige bestemmingsplan werd in 2019 al eens door de Raad van State vernietigd, omdat toen te weinig rekening was gehouden met de belangen van de Museumtramlijn, die ook op het terrein huist. Zij zijn intussen tot overeenstemming gekomen met de gemeente en komen straks terug in een nieuwe remise.

British School of Amsterdam

Vorig jaar stapte onder anderen The British School of Amsterdam naar de rechter omdat zij voor een verkeerschaos op het Haarlemmermeercircuit vrezen als er straks 500 woningen en een basischool bijkomen.

De ondernemers, ambachtslieden en kunstenaars die nu nog een loods huren op het terrein moeten, voorlopig op 8 januari 2024 zijn vertrokken. AT5 werkt op dit moment aan een docuserie over het afscheid en de transformatie van het laatste rafelrandje van Oud-Zuid.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938