Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boten blijven Gerda's kunstwerk kapotvaren: "Zonde dat dit niet gewoon wordt opgelost"

26 juni 2023, 07.40 uur · Aangepast 28 juni 2023, 16.43 uur · Door Flip Linssen

Het is al de vierde keer in twee maanden tijd dat Gerda Kruimer langs haar kunstwerk op de Lijnbaansgracht rijdt en ziet dat het kapot is. Het kunstwerk omhult een van de tijdelijke bruggen van de oranje loper maar die is nét te laag, waardoor boten er tegenaan varen: "Je moet wel heel snel varen om dit kapot te maken, dat zou ik zelf nooit doen."

AT5

"Martijn Krabbé is waarschijnlijk hier tegenaan gevaren", laat Gerda vanaf het water zien. Maar hij was niet de eerste. Grote oranje panelen op de zijkant van de brug vormen het kunstwerk waar de BN'er afgelopen week met zijn vlaggenstok tegenaan voer.

Doordat de brug erg laag is, zijn er inmiddels al drie panelen kapot en gebogen omdat boten er tegenaan botsen. De brug is volgens de borden 1,30 meter hoog. "Maar doordat de brug schuin afhelt is deze kant minder hoog dan de andere kant", laat Gerda zien. "Dan maken mensen inschattingsfouten. Dat gebeurde sinds 16 april al minstens vier keer."

Het kunstwerk is een knipoog naar de straatnamen genoemd naar bloemen in de Jordaan. Met als basis het raster van oranje afzetgaas dat wordt gebruikt bij constructiewerkzaamheden. "Het is een kleurrijke ode aan de mensen die onze leefomgeving verbeteren."

Beheer van de gemeente

Het kunstwerk is door Gerda gemaakt, in opdracht van de gemeente. "Ik vind het zonde dat zo'n kunstwerk dat heel mooi en vrolijk is bedoeld, zo slecht wordt onderhouden", zegt Gerda. De gemeente moet de beschadiging oplossen, maar na de vier meldingen van Gerda is er nog steeds weinig gebeurd. "Ik fiets er elke dag langs en vind het zonde om te zien. Het is mijn kunstwerk, mijn geestelijk eigendom. Dus ik vind dat het 100 procent intact moet zijn."

De brug is onderdeel van de Oranje Loper; een project waarbij bruggen in het centrum worden vervangen en verstevigd. De gemeente laat weten dat de hulpbruggen soms lager zijn dan de gewone bruggen om ervoor te zorgen dat ze niet te steil omhoog lopen, anders zijn ze niet voor iedereen begaanbaar. "Deze brug is het laagst met 1,40 meter, daarom hebben we daar voor de zekerheid borden geplaatst met de hoogte 1,30 erop. Helaas is er toch een aantal keer een boot tegenaan gevaren. We hebben de melding ontvangen en gaan de brug binnenkort repareren."

Gerda vindt dat de gemeente veel beter met eigendommen om moet gaan. De oplossing is volgens haar een nog lagere doorvaarthoogte aangeven: "En iets van rubberen randen onder het kunstwerk bevestigen zodat de schade minder groot is als iemand een inschattingsfout maakt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938