Start van hoofdcontent

Stad

nl

Parkeren vanaf vandaag duurder: alle veranderingen op een rijtje

3 juli 2023, 07.00 uur · Aangepast 3 juli 2023, 10.37 uur · Door AT5

Er is vanaf vandaag een hoop veranderd in de stad op het gebied van parkeren. Zo is het uurtarief in sommige gebieden flink omhoog gegaan en moet je tot later op de dag betalen. Daar staat tegenover dat het aantal uur dat je bezoek met korting kan laten parkeren omhoog is gegaan. En er zijn nog meer veranderingen. We zetten ze allemaal op een rijtje.

AT5

1. Uurtarieven omhoog

Op de meeste plekken waar je al betaalde om op straat te parkeren, is het uurtarief omhoog gegaan. Voor een deel van het centrum geldt dat niet; daar betaalde je 7,50 euro per uur en dat is nog steeds zo. Ook in Weesp zijn de kosten hetzelfde gebleven. Op de andere plekken zijn de kosten per uur met 0,20 tot 0,50 gestegen. In delen van Buitenveldert is parkeren vanaf vandaag maar liefst 1,40 euro per uur duurder. De kosten waren daar 2,50 per uur en zijn nu 3,90.

De nieuwe uurtarieven:

Gemeente Amsterdam

2. Bezoekers mogen langer met korting parkeren

Tot vandaag kon bezoek maximaal 120 uur per kwartaal parkeren met korting. Dat is nu 150 uur per kwartaal. Het kortingspercentage van de bezoekersvergunningen is hetzelfde gebleven, behalve in Buitenveldert. Daar konden bezoekers tot nu toe gratis parkeren, maar dat is nu voorbij. Bezoek kan nu met 65 procent korting parkeren.

Die korting van 65 procent geldt overigens voor het grootste deel van de stad. In Geuzenveld parkeer je nog wel gratis. Bij de Oostelijke Eilanden en in de Plantagebuurt en omgeving is de korting 35 procent. In de Jordaan, de westelijke grachtengordel en Burgwallen is er geen bezoekersregeling.

Ook het aantal kortingsuren van de kraskaartvergunning, voor 65-plussers of mensen met een beperking, is uitgebreid van 120 naar 150 uur per kwartaal. 

3. Langer of op meer dagen betalen 

In stadsdeel Centrum geldt nu 24 uur per dag betaald parkeren. Hierdoor moet je op de Oostelijke Eilanden ook op zondag betalen als je parkeert.

In negen buurten binnen de ring is de eindtijd van betaald parkeren van 21.00 naar 00.00 uur gegaan. Dat gaat in Oost om de Dapperbuurt, Transvaalbuurt en de Indische Buurt. In Zuid geldt dat voor de Schinkelbuurt, Willemsparkbuurt, Apollobuurt, Stadionbuurt, Prinses Irenebuurt en de Rivierenbuurt. De eindtijd van betaald parkeren in de Kolenkitbuurt in West is omhooggegaan van 19.00 naar 21.00 uur.

In Buitenveldert en de Zuidas moet je nu ook op zaterdag betalen als je parkeert. In Buitenveldert gelden drie blauwe zones nu ook op zaterdag. In de blauwe zone mag je maximaal een uur parkeren. Het gaat om de Buitenveldertselaan (Cannenburg), A.J. Ernststraat (Havikhorst) en een deel van de Amstelveenseweg.

Nieuwe tijden betaald parkeren:

Gemeente Amsterdam

4. Parkeervergunningen duurder

Ook de parkeervergunningen voor bewoners binnen de ring zijn duurder geworden. In De Baarsjes, Bos en Lommer, Rivierenbuurt, Prinses Irenebuurt, Riekerhaven (Schinkel), Hoofddorppleinbuurt, Apollobuurt, Olympisch stadion en in stadsdeel Oost zijn de tarieven van 142 naar 177 euro per half jaar gegaan. Dit geldt ook voor vergunninghouders in de Minervahaven.

In het centrum zijn de tarieven voor een parkeervergunning voor bewoners gestegen van 287 naar 300 euro per half jaar. De bedragen in de Westerparkbuurt, Oud-West, De Pijp en De Oostelijke Eilanden zijn gelijk gebleven, in de Kolenkitbuurt is een parkeervergunning zelfs goedkoper geworden.

5. Week- en maandkaarten afgeschaft

Week- en maandkaarten zijn niet meer verkrijgbaar. Dat betekent dat je geen korting meer krijgt voor langdurig parkeren op straat. De dagkaart en de ondernemersjaarkaart blijven wel beschikbaar.

Toelichting van de gemeente op de veranderingen:

Amsterdam blijft groeien, volgens de prognoses naar meer dan een miljoen inwoners in 2030. We merken allemaal dat de stad steeds drukker wordt. De ruimte in onze stad is schaars en we wonen en werken steeds dichter op elkaar. Hierdoor nemen de druk en de claims op de openbare ruimte en haar voorzieningen toe. In deze groeiende en drukker wordende stad legt de geparkeerde auto een groot beslag op de openbare ruimte.

Om de groei van de stad en de toenemende druk op de openbare ruimte het hoofd te bieden scherpen we het parkeerbeleid aan. We vragen de autorijder een extra bijdrage voor het onderhoud van de stad en benodigde investeringen. Ook trekken we het parkeerbeleid verder gelijk, zodat er binnen de ring in Centrum, Zuid, West en Oost nog maar 2 verschillende tarieven van kracht zijn voor de parkeervergunning voor bewoners.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938