Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Twee jaar en negen verdachten, maar nog steeds geen vonnis in moordzaak Peter R. de Vries

6 juli 2023, 07.00 uur · Aangepast 6 juli 2023, 12.22 uur · Door Niels van Steijn & Maarten Westerduin

"Er is een brute, laffe misdaad gepleegd", klonken de woorden van burgemeester Femke Halsema na de moordaanslag op Peter R. de Vries. Twee jaar geleden werd De Vries in het centrum van de stad neergeschoten. Negen dagen later overleed hij in het ziekenhuis. Nog geen jaar later eiste het Openbaar Ministerie levenslang tegen de uitvoerders van de moord, maar door verschillende ontwikkelingen is er tot op de dag van vandaag nog geen vonnis. 

"Dwars door die kk hoofd en lichaam. Hij is dood", stuurde de vermoedelijke schutter vlak na de schietpartij naar zijn contactpersoon. Het is 19:30 uur als Peter R. de Vries door de Lange Leidsedwarsstraat naar zijn auto loopt. Even daarvoor is hij te gast geweest bij RTL Boulevard, iets wat hij wel vaker doet als hij wil vertellen over een zaak waar hij op dat moment mee bezig is.

De Vries heeft niet door dat hij op dat moment gevolgd wordt. De man die achter hem aanloopt, komt steeds dichter bij. Hij schiet De Vries van dichtbij door het hoofd. Niet veel later – de schutter is dan al verdwenen – rent een andere man op de bewusteloze De Vries af. Hij filmt hem van dichtbij. Nadat hij de beelden deelt, verspreiden die zich binnen no time over het internet.

'Een laffe en brute aanslag' 

Burgemeester Femke Halsema spreekt van een 'laffe en brute misdaad'. "Peter heeft bewonderaars in alle kringen van de samenleving en is geliefd in ons land. Deze aanslag op zijn leven heeft onze stad geschokt en wij zijn woedend en vastberaden." De Vries vecht ondertussen in het ziekenhuis voor zijn leven. Dat gevecht verliest hij uiteindelijk op 15 juli 2021, als zijn familie bekend maakt dat De Vries is overleden. "Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden", vertellen de nabestaanden. 

Twee mannen worden diezelfde avond op de A4 klemgereden en opgepakt. Een van hen is de 21-jarige Delano G., de vermoedelijke schutter. De tweede verdachte is Kamil E., hij is volgens justitie de bestuurder van de vluchtauto.

Quote

"Delano, ik kijk naar jou, zoals je niet naar mijn vader wilde kijken toen je hem van achter neerschoot"

Kelly de Vries

Het Openbaar Ministerie eiste ruim een jaar na de moordaanslag nog levenslang tegen de twee mannen. Er zou genoeg bewijs zijn dat G. en E. schuldig zijn aan het 'medeplegen' van de moord op Peter R. de Vries en het voorhanden hebben van vuurwapens, waaronder het moordwapen. De officier van justitie noemde de moord een 'aanslag op onze rechtstaat'.Volgens hem was de moord bedoeld om angst en terreur aan te jagen. "Het is voor het Openbaar Ministerie echt tot hier en niet verder."

Tijdens de inhoudelijke behandeling lazen Royce en Kelly de Vries emotionele verklaringen voor: ”Delano, ik kijk naar jou, zoals je niet naar mijn vader wilde kijken toen je hem van achter neerschoot", zei Kelly richting één van de verdachten. 

AT5

Hoewel we inmiddels een jaar verder zijn, is er nog altijd geen uitspraak gedaan in de zaak. Dat komt omdat een paar dagen voordat de rechter uitspraak wilde doen, nieuwe informatie boven water kwam. De rechtbank heropende het onderzoek waardoor de geplande uitspraak werd uitgesteld. Daar kwam nog bij dat één van de rechters naar het buitenland verhuisde, waardoor de zaak tegen Delano G. en Kamil E. in zijn geheel opnieuw moet worden gedaan. 

In het onderzoek naar de moord op De Vries zijn nog zeven verdachten aangehouden, hun zaken zijn gevoegd met de strafzaak van Delano G. en Kamil E. Hieronder een overzicht met de namen van verdachten, die volgens justitie betrokken waren bij de moord op De Vries. 

In totaal zijn negen verdachten gearresteerd, diegene die de opdracht zou hebben uitgezet is nog niet bekend. Hoewel de naam van Ridouan Taghi boven het onderzoek hangt. 

Delano G. (23); aangehouden 6 juli 2021, vermeende schutter

Kamil E. (36); aangehouden 6 juli 2021, 'bestuurder vluchtauto' 

Krystian M. (27); aangehouden 4 juli 2022, 'moordmakelaar'

Gerower M. (26); aangehouden op 4 juli 2022 in Spanje), 'filmer en verspreiden op social media'

Erickson O. (28) , aangehouden op 4 juli 2022 op Curaçao, 'filmer en verspreiden op social media'

Christopher W. (27); aangehouden 26 juli 2022, 'contact van filmers'

Konrad W. (30) aangehouden 26 september 2022 in Polen, regelde volgens het OM de telefoons, wapens en de vluchtauto 

Ludgardo S. (34); aangehouden op 23 januari 2023, 'deed voorverkenningen en stuurde filmers aan'
 

Delano K. (29) 3 april 2023, zou rol hebben gespeeld bij regelen auto die door filmers is gebruikt (5 april heengezonden) 

Uit de zittingen die volgden werd steeds meer bekend over de details rond de moord op De Vries. Zo bleek tijdens de laatste zitting dat de schutter van de moord pas op de dag zélf is geregeld. Het OM gaat ervan uit dat het plan was dat een van de andere Poolse verdachten Peter R. de Vries al een dag eerder moest beschieten. Konrad W. zou die klus klaren, maar, anders dan verwacht, schuift De Vries die avond niet aan bij de desk van RTL Boulevard in de studio aan het Leidseplein.

Quote

"Als buitengewoon schokkend is dit ervaren, hoe we dit in het onderzoek hebben teruggevonden"

Katelijne den Hartog, persofficier van justitie

Konrad W. besloot de dag erna de opdracht terug te geven aan Krystian M.. Bij nader inzien vond hij het voor hemzelf toch te riskant om midden in de stad met een wapen zonder geluidsdemper De Vries te vermoorden. Nog geen drie kwartier later wordt Delano G. bereid gevonden.

"Als buitengewoon schokkend is dit ervaren, hoe we dit in het onderzoek hebben teruggevonden", reageerde persofficier van justitie Katelijne den Hartog. "Dat je op de dag van de liquidatie zo'n opdracht aanneemt en uitvoert."

'Criminele organisatie' 

Justitie noemt de groep verdachten een 'criminele organisatie'. Want naast het beramen en uitvoeren van de moord op De Vries, verdenkt justitie de groep er ook van twee maanden daarvoor de ex-zwager van Ridouan Taghi ernstig te hebben mishandeld. 

Op de laatste pro forma zitting van 13 juni 2023 besloot de rechtbank dat de volgende zittingen in de zaak plaats zullen vinden in de Bunker in Osdorp, dit in verband met het aantal verdachten en de ruimte in de zittingszaal. Als alles volgens planning verloopt zullen 5 en 6 september de eerste zittingen in de Bunker zijn in deze zaak. Het gaat dan om regiezittingen. In januari 2024 verwacht de rechtbank te kunnen beginnen met de inhoudelijke behandeling.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938