Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ras-Ajacied, on fire en 100 goals: moet Ajax na transferperiode verder zonder aanvoerder Tadic?

13 juli 2023, 13.14 uur · Door Bas Velzel

Tadic on fire, your defense is terrified, klinkt het na elke warming-up in de Johan Cruijff Arena. Als de Ajax-spelers naar binnengaan, schiet Dusan Tadic onder 'zijn' nummer altijd drie balletjes in het doel. Maar het is nog maar de vraag of de aanvoerder vol emotie volgend jaar nog het rood-wit draagt. De geruchtenmolen draait op volle toeren en ook Tadic's naam gaat daar in rond. 

Foto: AT5 / Luuk Koenen

De inmiddels 34-jarige Serviër kwam in 2018 richting Amsterdam, hij kwam over van het Engelse Southampton. Veel supporters namen het gerucht toentertijd niet serieus omdat het te mooi was om waar te zijn: een topspeler uit de Premier League die koos voor Ajax. Maar het bleek een droom te zijn van de aanvaller. "Er waren veel aanbiedingen en ik had verschillende mogelijkheden, maar het is een droom om voor Ajax te spelen", zo klonken de woorden uit zijn mond na zijn komst. In de jaren daarna maakte Tadic dat maar al te goed duidelijk: de Serviër is al van jongs af aan fan van de club en speelt met zijn hart voor de Amsterdammers. 

Bij 217 goals betrokken

Met zijn liefde voor het rood-wit en de fantastische statistieken die hij neerzette, werd Tadic al heel snel een publiekslieveling. En waar Ajax-supporters liefde krijgen voor een spelers, komen ook altijd supportersliedjes. De F-side, de harde kern van de Amsterdammers, nam het Europees Kampioenschap-liedje van Noord-Ierland over. In plaats van bankspeler Will Griggs toe te zingen op de tekst van Freed from Desire, galmt de naam van de Servische doelpuntenmachine door alle stadions waar Ajax komt.  

Onder Tadic on fire bleek de Serviër ook in een vuur en vlam te staan qua vorm. In zijn 241 wedstrijden voor Ajax maakte hij 105 doelpunten en gaf hij 112 keer een assist. Dat wil zeggen dat Tadic in ongeveer 90 procent van zijn wedstrijden betrokken is geweest bij een doelpunt. Het komt niet meer vaak voor dat een Ajax-speler honderd goals maakt, de laatste Ajacied die dat deed was Luis Suaréz. Niet zo gek dat Tadic al vijf keer de prijs voor de meest waardevolle speler van de Eredivisie wist binnen te slepen.  

Na het vertrek van Matthijs de Ligt naar Juventus aan het einde van het seizoen 2018/19 werd Tadic door toenmalig trainer Erik ten Hag naar voren geschoven voor het aanvoerderschap. Sindsdien draagt de Serviër de Amsterdamse vlag om zijn bovenarm. In 2021 verlengde Tadic zijn contract tot medio 2024, de bedoeling zou zijn dat hij daarna bij de club blijft in een andere rol. 

AT5

'Come to Besiktas'

Maar die toekomstige rol binnen Ajax lijkt opeens een stuk minder zeker.  In verschillende Turkse media wordt Tadic genoemd als de speler die Besiktas wil binnenhalen. Volgens journalist Yagız Sabuncuoglu van het medium Sports Digitale zou de club die vorig seizoen derde werd in de Turkse competitie een officieel voorstel bij de Serviër hebben neergelegd. Besiktas zou Tadic transfervrij willen overnemen terwijl hij nog een contract voor een jaar heeft. De Turken hopen dat Ajax hun aanvoerder een gratis transfer gunt, zoals ze dat ook deden bij Klaas-Jan Huntelaar toen hij richting Schalke 04 ging. 

De supporters van de Turkse club zien in ieder geval de komst van Tadic erg zitten. Onder zijn foto's op Instagram staan enkele duizenden reacties met de tekst 'come to Besiktas'. Een actie wat supporters van een club waar een speler mee gelinkt wordt wel vaker doet, om zo de speler een extra zetje te geven.

Olie op het vuur

Gisteren kreeg het gerucht nog extra lading toen Tadic niet aanwezig was op Sportpark de Toekomst, terwijl bijna alle internationals dat wel weer waren. Volgens De Telegraaf zou de aanvaller de training hebben gemist vanwege privéredenen en zou hij niet aansturen op een vertrek uit Amsterdam. Ajax-trainer Maurice Steijn zou de Serviër vandaag ook weer verwachten op het trainingsveld. 

Onder de Instagram-post van Tadic reageren de Besiktas-fans massaal - Foto: Instagram / Dusan Tadic

Echter stelt De Telegraaf wel dat Ajax-supporters niet volledig gerust kunnen zijn dat de aanvoerder blijft. Tadic zou namelijk kritisch zijn op de kwaliteit van de huidige selectie van de Amsterdammers, al kan je wel de vraag stellen of de Besiktas-selectie van betere kwaliteit is. Of Tadic volgend jaar nog Ajacied is, zou er vanaf gaan hangen hoe Ajax het doet op de transfermarkt. 

'Blijven en pak schaal'

Ondanks de vele liefde die Tadic heeft ontvangen vanuit de Ajax-supporters de afgelopen jaren, krijgt de Serviër ook steeds meer kritiek. Zo zou hij te sloom zijn geworden voor een buitenspeler en te oud is voor een basisplaats. Toch lijken veel supporters wel te willen dat de aanvoerder blijft. Tussen de duizenden Besiktas-opmerkingen springt af en toe ook een 'blijf Ajax-icoon' of 'blijven en pak schaal' opmerking voorbij. 

Het is uiteindelijk afwachten welke keuze Tadic gaat maken. De transfermarkt is nog geopend tot 1 september. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938