Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners vol onbegrip na rapport over brand Joan Muyskenweg: "Lastig om het af te sluiten"

18 juli 2023, 20.30 uur · Aangepast 18 juli 2023, 21.38 uur · Door Jimmy Miltenburg

De oorzaak van de grote brand aan de Joan Muyskenweg van 3 juni kan niet meer worden achterhaald. Dat blijkt uit een rapport van de brandweer. 95 appartementen zijn maanden onbewoonbaar na de brand die door de brandweer wordt omschreven als een toevallige samenloop van omstandigheden. En dat is voor sommige bewoners een lastig te accepteren conclusie.

Foto: AT5

Er wordt in het rapport gesteld dat het gebouw voldeed aan alle veiligheidseisen, maar dat er wel een falende blusleiding in het gebouw zat. Een blusleiding is een stalen leiding die in hoge panden wordt gebruikt om water vanaf de staat naar de bovenste verdiepingen te brengen. Het falen hiervan heeft het blussen van de brand vertraagd en mede hierdoor kon het vuur zich een tijdlang ongestoord verspreiden. Tijs van Lieshout, commandant brandweer en directeur van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland spreekt in het rapport over een 'toevallige samenloop van omstandigheden'. Om die reden kon de brand deze omvang bereiken. 

Ongeloof

Na de brand zijn bewoners verenigd in appgroepen. Julia Lischke woonde op de achtste etage en zag opnieuw eensgezindheid. "De algemene reactie is ongeloof", beschrijft ze. "We kunnen niet geloven dat een brand uit het niets komt en verspreidt over het hele gebouw zonder een oorzaak, fout of iets dergelijks. Dus het is lastig om dit af te sluiten met dit rapport, omdat het gaat om een ongelukkige samenloop van omstandigheden dat dit gebeurt."

Huisvester Vesteda geeft aan niet verplichte brandveiligheid-scans uit te voeren binnen al hun gebouwen. In het brandweerrapport is te lezen dat het gebouw aan de Joan Muyskenweg gestelde brandveiligheidseisen voldeed, met een hoger niveau dan wettelijk is vereist. Er waren enkele aantastingen van brandwerende voorzieningen, maar die speelden geen cruciale rol in de oorzaak of de snelle uitbreiding van de brand. Ook was de vergunning van het gebouw in orde, zo stelt het rapport. 

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Zesde etage

Op 3 juni, iets na 20.00 uur, werd er melding gemaakt van brand in het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg. Uit het rapport blijkt dat deze in een hoek van het plafond op de zesde etage is begonnen. Via de muren breidde het vuur zich uit. Omdat er ook een brand woedde op de Alblasstraat in Zuid die avond, kwam de brandweer iets later ter plekke, maar het rapport stelt dat de hulpdiensten nog steeds op tijd waren. 

Een reden voor Julia Lischke om haar verhaal te delen is om anderen te waarschuwen wat een brand kan veroorzaken. "En er zijn toch simpele oplossingen om te voorkomen dat mensen gewond raken of erger", geeft ze aan. "Een paar extra rookmelders in slaapkamers bijvoorbeeld zou al veel helpen. Daarnaast denk ik dat in grote gebouwen, zoals de onze, een gemeenschappelijk alarmsysteem om iedereen te waarschuwen verplicht zou moeten zijn."

Blusleiding

Het falen van de blusleiding heeft er volgens het rapport voor gezorgd dat de brand het dak kon bereiken. Daar werd de vlammenzee groter vanwege harde wind en brandbaar isolatiemateriaal. Hierdoor zijn de bovenste etages dusdanig beschadigd dat daar zeker twintig woningen jaren onbewoonbaar zijn en andere woningen voor zeker drie maanden. De brandweer heeft Vesteda aangeraden de blusleiding van het naastgelegen, vergelijkbare, pand te controleren en dat is gebeurd. 

Quote

"Het is op veel vlakken verontrustend dat buren moesten leven met lekkages in hun appartement"

Julia Lischke, getroffene brand Joan Muyskenweg

Onderhoud

De bewoners gaven direct na de brand aan vraagtekens te hebben bij het onderhoud van het pand. Het gebouw is in 2018 herontwikkeld van kantoor naar woningen. Hierbij zijn nog drie extra lagen toegevoegd, maar dat is volgens de brandweer volledig volgens de eisen gebeurd. 

Volgens Lischke waren er meerdere bewoners die te kampen hadden met lekkages. "Het is op veel vlakken verontrustend dat buren moesten leven met lekkages in hun appartement", vertelt ze. "Het is verontrustend dat een bewoner zo moet leven en het is zorgwekkend dat niemand op tijd gestuurd is om het te maken. En nu is er deze brand geweest. Dat roept veel vragen op."

Huisvester Vesteda laat weten dat het gebouw pas 5 jaar oud is en er daarom geen sprake kan zijn van achterstallig onderhoud. Wel erkent de woordvoerder dat er inderdaad lekkages zijn geweest waarvan de oorzaak langere tijd niet te vinden was. Volgens Vesteda heeft onafhankelijk onderzoek aangetoond dat die lekkages niets te maken gehad met de oorzaak van de brand. Mochten bewoners behoefte hebben aan meer informatie dan hoort Vesteda dat graag. Ze kunnen dan e-mailen, eventueel met een terugbelverzoek.